Életmód

A lakókörnyezet is befolyásolja, hogy elhízol-e

A tágabb lakókörnyezeted nagy hatással van az egészségedre, többek között például az elhízás kockázatára, állapította meg egy kutatás.

Egy vadonatúj kutatás eredményei szerint a lakókörnyezet nagy befolyással van az egészséggel kapcsolatos viselkedésünkre, ezen keresztül az egészségünkre. Az Európa több nagyvárosában, köztük Budapesten is folytatott vizsgálathoz alaposan kikérdezték a résztvevőket, és a válaszaikat összevetették a Google Street View felvételeivel.

A lakókörnyezet nagyon nem mindegy az egészség szempontjából
A lakókörnyezet nagyon nem mindegy az egészség szempontjából

A közel 6000 embertől származó adatok elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy rengeteget számít egy adott egyén fizikai aktivitásának, boldogságának és egészségének szempontjából, hogy a környezete mennyire motiválja az egészséges életre: például milyen típusú élelmiszerboltok vannak a közelben, van-e lehetőség szabadtéri rekreációs programokra, vannak-e könnyen elérhető zöld felületek. Akik ilyen szempontból sivárabb környéken éltek, kevésbé érezték magukat motiváltnak az egészségesen élésre – és kevésbé is éltek egészségesen –, mint akik több lehetőséghez fértek hozzá a lakóhelyükön.

A kutatás szerzői szerint nagyon fontos lenne figyelembe venni ezeket az eredményeket a városok tervezésekor, mert óriási összegeket takaríthatnánk meg az egészségügyi kiadások terén.

Forrás: Obesity Reviews

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top