Életmód

A fokhagyma 6 szokatlan felhasználási módja

A konyhában méltán népszerű fokhagyma az élet számos más területén is remekül hasznosítható.

Antibakteriális és vírusölő hatása miatt sokan használják a fokhagymát betegségűzőként, de a kozmetikától a növényvédelemig sok más helyzetben is nagy hasznát vehetjük.

Arctisztító. A fokhagyma csíraölő hatású allicint tartalmaz, így pompásan használható arctisztítóként: pépesített fokhagymával gyorsan dörzsöld át az arcod, majd alaposan öblítsd le. Ne feledkezz meg a hidratálásról sem.

Körömgomba. A makacs körömgombától megszabadulni elég nyűgös dolog. Ezen segíthet a fokhagymás lábvíz: fokhagymanyomón törj át pár gerezd fokhagymát, és keverd meleg vízbe. Ebben áztasd a lábad harminc percig. Az is jó módszer, ha az áttört fokhagymát olívaolajjal elkevered, és a péppel bedörzsölöd a körmeidet.

A fokhagyma tényleg univerzális növény
A fokhagyma tényleg univerzális növény

Fogfájás-csillapítás. Régi módszer közvetlenül a fájó fog mellé helyezni egy széttört gerezd fokhagymát. A fogorvost nem váltja ki, de enyhíti a fájdalmat, míg szakember kezei közé nem kerülsz.

Szálka eltávolítása. Ez sem mai találmány: tegyél egy gerezd fokhagymát a mélyen befúródott szálka fölé, és ragaszd le az egészet ragtapasszal egy éjszakára. Még a gyulladást is megakadályozza a sérülés helyén.

Hajszálrepedések orvoslása. Sokan kételkednek benne, de a fokhagyma valóban tartalmaz természetes ragasztóanyagot, így érdemes lehet tenni egy próbát: a megreszelt végű fokhagymagerezddel óvatosan dörzsöld át a repedéseket az üvegen, majd töröld le a felesleget.

Rovarirtó. Nemcsak szobanövények, de veteményeskerti növények esetében is sikerrel bevethető, főleg levéltetvek ellen: 1 liter vízben forralj pár másodpercig egy fejnyi fokhagymát (gerezdekre szedve), majd hagyd kihűlni. A tízszeresére hígítva tedd permetezőbe, és ezzel permetezd le a növényeket.

Forrás: littlethings.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top