Életmód

51 éves és bulimiás

A bulimia és az anorexia kapcsán főként tinédzserekre és fiatal felnőtt nőkre gondolunk, de a középkorúak között is szép számban akadnak e két kórállapotnak áldozatai.

Diane Butrymról nem egy tipikus bulimiás jutna eszünkbe, pedig az 51 éves, kétgyermekes mikrobiológus 15 éve küzd étkezési zavarral. A problémája 2002-ben kezdődött, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála, majd a sikeres kezelést követően, amikor éppen a munkahelyéről tartott hazafelé, elgázolták. Súlyos végtagsérülésekkel operálták.

Mindig is vékony, sportos alkat volt, ekkor azonban fekvésre kényszerült, és nem sportolhatott, ami pedig korábban a feszültség levezetésének eszköze is volt számára. Elkezdte hát megvonni magától a falatot, kényszeresen számolgatta a kalóriákat. Hamarosan már hashajtót szedett és hánytatta is magát.

A bulimiások titkolják a szokásaikat
A bulimiások titkolják a szokásaikat

Növekvő gyakoriság

A kutatók és az orvosok csak nemrégiben kezdték alaposabban vizsgálni a középkorúak étkezési zavarait. A növekvő probléma ellenére a jelenség nem sok nyilvánosságot kap, aminek oka az is, hogy az ilyen korú nőket kezelő orvosok “keresőképében” jellemzően nincs benne az evészavar, és a nők is titkolják kóros étkezési szokásaikat, mert szégyellik azokat. Az eddigi kutatások mindenesetre arra utalnak, hogy az étkezési zavarok jóval gyakoribbak ebben a korosztályban, mint korábban hitték.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top