Életmód

Utálsz futni? Lehet, hogy allergiás vagy rá!

Ha nagyon nem bírod a futást, esetleg még kiütést is kapsz tőle, ne gyötörd magad! Előfordulhat, hogy allergiás vagy a futásra és a hasonló mozgásokra.
Utálsz futni? Lehet, hogy allergiás vagy rá!

A tesitanárok valószínűleg csak legyintenének, ha egy gyerek allergia miatt kérne felmentést futás alól, pedig nagyon is létező betegségről van szó!

A ritka allergiát magyarul rezgésallergiának lehetne fordítani. A tünetek akkor keletkeznek, ha a test valamilyen rázásnak van kitéve: leggyakrabban futás közben, de előfordulhat rázós úton haladó buszon állva, sőt tapsolás közben is!

A legtöbben ilyenkor viszketésre és bőrkiütésekre panaszkodnak, de az allergiás reakció része lehet a fejfájás, a vasas íz a szájban, nehézlégzés, vagy akár a nyálkahártyák duzzadása is. A tünetek az esetek nagy részében egy óra elteltével csillapodnak, de egy nap többször is visszatérhetnek.

És hogy mi okozza a különleges, külső anyag szervezetbe kerülése nélkül kialakuló allergiát? A tudósok szerint, a rezgés során fehérje jelenik meg a bőrben, amire idegen testként reagál a szervezet. A legújabb kutatások pedig arra mutatnak rá, hogy a furcsa allergia örökletes is lehet.

Mivel a rezgésallergia esetében is a hisztaminszint megváltozásáról van szó, antihisztamin szedése javasolt a tünetek kezelésére.

Forrás: DailyMail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top