Életmód

A történelem 16 legszenvedélyesebb és legtragikusabb szerelme

A Nagy Szerelemre mindannyian vágyakozunk, és néhányan részesei is lehetünk egy hosszabb-rövidebb ideig tartó lángolásnak. Azonban olyan szenvedéllyel, amivel a következő szerelmesek égtek egymás iránt, csak nagyon ritkán találkozunk életünkben, ami talán nem is baj, hiszen ez a fékezhetetlen tűz felemésztette őket.

Kasztrálás, öngyilkosság, be nem teljesült, sírig tartó szerelmek… Ádám és Éva óta ezek a történelem és a világirodalom legtragikusabb szerelmei!

1. Antonius és Kleopátra

A 9 nyelven beszélő, jó humorú, művelt és vonzó Kleopátrát a szexuálisan igencsak túlfűtött Caesar ültette az egyiptomi trónra. A Caesarral töltött szenvedélyes éveket egy új és forró szerelem követte: Caesar halála után Kleopátra szerelembe esett Marcus Antoniussal, Caesar bizalmasával. Közösen akarták meghódítani Rómát, de Antonius riválisa, Octavianus – Caesar fogadott fia – győzedelmeskedett felettük. Amikor Antoniushoz eljutott Kleopátra – hamis – halálhíre, bánatában a kardjába dőlt. A legenda szerint egy embere elvitte Kleopátrához és a karjaiban halt meg, majd a fogságba esett Kleopátra egy kígyó halálos mérgével vetett véget az életének.

2. Abélard és Héloïse

Az egyik legtragikusabb szerelem Pierre Abélard, a középkori filozófus és tanítványa, a nemesi származású Héloise között szövődött. A perzselő szenvedélyt gyermek, majd házasság követte, amibe a lány családja nem tudott beletörődni, így emberi ésszel fel nem fogható tettre szánták el magukat: Abéraldot elfogták, és megfosztották férfiasságától, aki ez után kolostorba vonult, és kora legismertebb filozófusa lett. Héloise is visszavonult, apáca lett, azonban szerelmük olyan mély volt, hogy életük végéig tartották a kapcsolatot, leveleztek, mely írások a középkori irodalom legnemesebb alkotásai közé tartoznak.

3. Rómeó és Júlia

A történelem 16 legszenvedélyesebb és legtragikusabb szerelme

A világirodalom egyik leghíresebb szerelmespárja valószínű soha nem létezett, de Shakespeare művének főszereplői mégis az örök és legyőzhetetlen szerelem szimbólumai. A családi viszályokkal dacoló fiatal szerelmesek története tragikus véget ért: amikor Rómeó Júliát halottnak gondolta, fájdalmában saját kezével vetett véget életének, akit ezután Júlia is követett a síron túlra.

4. Trisztán és Izolda

Trisztán és Izolda szerelme az önmagunkkal vívott harcokat, az országok érdekeit és a családi kötődéseket felülíró románc. Trisztán Írországba utazik, hogy elkísérje Márk király hitvesét, az ír hercegnőt, Izoldát. Az út során szerelmi bájitalt fogyasztanak, aminek hatására 3 évre egymásba szeretnek, azonban 3 év után dönteniük kell, hogy továbbra is folytatják-e a bűnös és mindent felégető szerelmüket, vagy sem. Végül Trisztán – azt gondolván, hogy szerelme halott – öngyilkos lesz, majd Izolda is követi őt a túlvilágra.

5. Sissi és Ferenc József

A kora legszebb nőjének tartott és a magyarok által rajongásig kedvelt királyné, Sissi instabil és szeszélyes természete a merev és katonás Ferenc József osztrák császár, cseh és magyar király szöges ellentéte volt. Szerelmük amilyen fiatalon szövődött, olyan őszinte és igaz volt, azonban Ferenc Józsefet Sissi kiszámíthatatlan természete más nők karjaiba taszította. Szerelme azonban olyan mély volt, hogy még a halálos ágyán is imádott feleségéről, Sissiről mesélt.

6. Anyegin és Tatjána

Az orosz irodalom egyik legnépszerűbb romantikus trörténete az Anyegin. Az életunt ifjú a szakadatlan önkeresése közben találkozik Tatjánával, aki szerelemre lobban Anyegin iránt, érzései azonban nem találnak viszonzásra. Évekkel később, amikor Tatjána már családot alapított, Anyegin ráeszmél, hogy a nő élete szerelme, azonban ekkor már fájdalmasan késő. A két szerelmes levelezése a mélységesen mély és torokszorító szerelemé.

7. Scarlett O’Hara és Rhett Butler

Az egyik legnagyobb klasszikus, az 1936-os, Pulitzer-díjas könyv, az Elfújta a szél tagadhatatlanul szívbemarkoló szerelmi története a mai napig töretlen sikerű, és egybefonódik az 1939-ben bemutatott mozifilmmel. Scarlett és Rhett megannyi viszontagságon és jellemfejlődésen megy keresztül, miközben a szeretet legkülönbözőbb formáit és fokait élhetjük meg a két szerelmesen, és egy képzelt szerelmi háromszögön keresztül. A tragédia itt sem marad el: mire Scarlett ráeszmél arra, hogy valójában Rhettet szereti, a férfi – hosszú évek elteltével – már túllépett a nőn.

8. Rodin és Camille

Rodin nem túl idilli gyermekkora után nem meglepő hedonista, kötelezettségektől menekülő szerelmi élete sem. Első igazi szerelme egy fiatal modell, Rose volt, akivel viharos, se veled, se nélküled viszont folytattak, miközben Rodin egyik ágyról a másikra járt. 50 éves kora körül megismerte élete másik nagy szerelmét, Camille-t, egy fiatal tanítványát. Végül a szerelmi háromszög tragikus véget ért: a korabeli erkölcsök és a hatóság nyomása miatt Rose-t vette feleségül, aki pár hétre rá meghalt, Camille pedig elmegyógyintézetbe került, és Rodin halálának hírét már nem tudta felfogni.

9. Bonnie és Clyde

A történelem 16 legszenvedélyesebb és legtragikusabb szerelme

A világ egyik leghíresebb bankrabló párosának szerelme is tragikus véget ért. A 19 éves Bonnie és a 21 éves Clyde Dallasban ismerkedtek meg, és első látásra egymásba szerettek. Polgári életüket hátrahagyva az egyik legismertebb bankrabló párossá avanzsáltak. Lázadó és szenvedélyes szerelmük legendássá vált, végül a rendőrség elfogta őket, és 130 lövéssel vetett véget életüknek.

10. Katharine Hepburn és Spencer Tracy szerelme

Hollywood egyik leghíresebb szerelme volt az övék, amit Az év asszonya című filmjüknek köszönhettek. 25 évig voltak együtt, volt, hogy titokban, s bár nagyon szerették egymást, Spencer nem vált el akkori feleségétől, nem hagyta magára siket gyermekét. Csak az utolsó években éltek együtt, amikor Spencer lebetegedett, és Hepburn ápolta az utolsó percekig.

11. Elizabeth Taylor és Richard Burton

A viharos és szenvedélyes szerelem 1962-ben, a Kleopátra című film forgatásán kezdődött a két színész között. Kétszer házasodtak össze, azonban életüket nem együtt fejezték be. Szerelmük erejét bizonyító levelezéseiket 2010-ben adták ki, azonban a mai napig nem tisztázott, hogy Burton megírta-e az utolsó szerelmes levelét Liznek – amelyet a városi legenda szerint soha senkinek nem mutatott meg a színésznő, és a könyve sem került bele –, vagy ez a levél valójában nem is létezett?

12. Szécsi Pál és Domján Edit

A történelem 16 legszenvedélyesebb és legtragikusabb szerelme

A két művész legendás és tragikus szerelme 1972-ben, a Magyar Rádióban indult. Az ünnepelt színésznőnél a tehetséges táncdalénekes 12 évvel volt fiatalabb, azonban nem a korkülönbség állt szerelmük útjába. Szécsi Pál depresszióval és alkoholizmussal küzdött, melyen szerelme sem tudott segíteni, így bármennyire fájt, Edit elhagyta, és nem sokkal később öngyilkos lett. 1,5 évre rá az énekes is véget vetett életének, és búcsúlevelében tudatta a világgal, hogy szerelme halála után nem tudott tovább énekelni.

13. Jane Birkin és Serge Gainsbourg

Az ikonikus dal, a Je t’aime a mai napig előkelő helyet foglal el a szerelmes dalok ranglistáján. Az előadói Jane Birkin, az angol színésznő és Serge Gainsbourg, a francia művész egy filmforgatáson ismerkedtek meg, és szerettek egymásba. Ők testesítették meg a kor idilli szerelmespárját, azonban házasságuk alig 11 évet élt meg: Serge önpusztító életvitele miatt Jane elvált a férfitól.

14. Jim Morrison és Pamela Courson

A végletek szerelmesei, Jim Morrison és Pamela Courson a drogok – koncertek – alkohol Bermuda-háromszögében élték pusztító románcukat. A The Doors énekesétől az örök hűség távol állt, újra és újra más ágyában kötött ki, de végül mindig visszatértek egymáshoz. Együtt költöztek Párizsba is, ahol Morrison befejezte földi pályafutását heroin-túladagolás miatt – a végzetes aranylövést Pamela adta be neki.

15. Marilyn Monroe és Arthur Miller

A történelem 16 legszenvedélyesebb és legtragikusabb szerelme

Megismerkedésükkor Marilyn és Arthur is házasságban éltek, azonban szerelmük kibontakozását követően mindketten elváltak, hogy kimondhassák egymásnak a boldogító igent. A szexszimbólum és az író személyisége éles kontrasztot mutatott, mely már a nászútjukon is kiütközött, ráadásul gyermekük sem született, tovább mélyítve ezzel a kaotikus szerelmet. Néhány hónappal a válásuk után Marilyn a mai napig tisztázatlan és rejtélyes körülmények között meghalt.

16. Orpheusz és Eurüdiké

Az ókori mondák sem nélkülözik a tragikus szerelmi történeteket: Orpheusz, a dalnok, a görög mitológia tragikus sorsú szerelmese, aki halott szerelméért, Eurüdikéért az alvilágot is megjárta. Zenéjével rávette Hádészt és Perszephonét, hogy kedvesét visszaengedjék a földre, cserébe egy dolgot kellett teljesítenie: Orpheusz nem nézhetett vissza a kifelé vezető úton. A próbát azonban a dalnok elbukta, így Eurüdikét örökre elveszítette.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top