Életmód

Egy indiai orvos a maga módján küzd a nőkért

Indiában szinte minden család fiúgyermekre vágyik, nem ritka a lány magzatok abortálása, akár a megszületett lánycsecsemők meggyilkolása sem.

Csak a fiú számít

Ha fiú születik, a család már a kórházban ünnepelni kezd, ha azonban lány, azt tragédiaként élik meg: az anya sír, a rokonok szó nélkül elvonulnak. A lányokat és a nőket nem sokra becsülik. Nem csoda, hogy a 2011-es népszámlálás szerint Indiában 1000 fiúra már csak 914 lány jut, ami romló tendenciát jelez. Ez az adat adta meg a lökést Ganesh Rakh indiai szülész-nőgyógyásznak, hogy tegyen valamit.

Pénzt nem kér, virágot viszont ad

Úgy döntött, saját kis kórházában nem kér és nem fogad el pénzt azoktól a szülőktől, akiknek lánycsecsemőjük születik. Mi több, a kórház minden lány születésekor kis ünnepséget rendez: az anyuka virágot kap, és gyertyát gyújtanak az újszülött tiszteletére. Négy éve indult útjára az orvos kampánya, azóta 464 kislány látta meg nála a napvilágot. A felesége eleinte aggódott, hogy az egyébként nem túl jómódú család túl nagy összegtől esik el, ha a férfi nem kér pénzt a lánycsecsemők szüleitől, de Ganesh apja teljes mellszélességgel kiállt a fia döntése mellett.

Ganesh felesége ma már nagyon büszke a férjére
Ganesh felesége ma már nagyon büszke a férjére

Talán elkezdődött valami 

Ganesh ma már más orvosokat is a példája követésére buzdít, és felvonulást szervez, hogy meggyőzze az embereket, becsüljék meg a lányokat is. “Attól a naptól, amikor a családok a lánygyermek születését is megünneplik, ismét kérek pénzt a szülésekért. Máskülönben hogyan tarthatnám fenn a kórházamat?” – teszi fel a kérdést.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top