Életmód

Megőrjít a féltékenység? 6 tipp a zöld szemű szörny ellen!

A féltékenységi rohamok, az agyalások, párod telefonjának, Facebookjának ellenőrzése a napi rutinod része? Ideje változtatnod, ha valaha is boldog szeretnél lenni!

Nyugodj meg!

Higgadj le, mielőtt bármit mondasz vagy teszel! Ha féltékeny természettel áldott meg a sors, nyilván ez a legnehezebb lépés a számodra, azonban a saját jól felfogott érdekedben tedd meg, hogy nem cselekszel elhamarkodottan! Az indulataink által vezérelt döntéseinket az esetek többségében megbánjuk. Tehát az első és legfontosabb, hogy vegyél néhány jó mély levegőt!

Megőrjít a féltékenység? 6 célravezető tipp a zöldszemű szörny ellen!

Ne agyalj!

Ha már belekeveredtél a hol lehet-mi csinál-biztos megcsal Bermuda-háromszögébe, nem egyszerű a kijutás, de távolról sem lehetetlen! A tévképzetek saját elménk szüleményei, amelyekkel ha sokat foglalkozunk, önálló életre kelnek, és egy idő után már nem tudjuk megkülönböztetni a valóságot a téveszméktől. Hogy az önmagukat gerjesztő, egyre elhatalmasodó paranoiás gondolatok ne vegyék át az irányítást, foglald le magad! Bizonyára észrevetted, hogy ha több időd van, többet agyalsz. Kapd el a gondolatot még az elején, és ne engedd, hogy rossz irányba menj! Keress és végezz olyan tevékenységeket, amelyek kikapcsolnak: jógázz, rajzolj, olvass! Tégy bármit, ami jólesik és leköt!

Szeresd magad!

A féltékenység a legtöbb esetben az önbizalomhiány igen feltűnő jele. Hiába tudnál számodra meggyőző és egyértelműnek vélt jeleket felsorolni, hogy miért veszed szinte biztosra, hogy a párod félrelép, az esetek többségében ezek a “jelek” csupán az egód túlműködését bizonyítják. Ahelyett, hogy állandóan azon rugózol, hogy mit csinál, merre jár, miért pittyent meg a telefonja, foglalkozz magaddal! Figyelj magadra, ajándékozd meg magad, okozz magadnak örömet, szeresd és fogadd el magad! Amíg te nem vagy erre képes, mástól sem várhatod! Így ha tetszik, ha nem, ha önfeledt boldogságra vágysz, első lépésként önmagad szeretetét muszáj megtanulnod!

Vezesd le a feszültséget!

Ha sehogy nem tudod leállítani agyad folyamatos zakatolását, irány az edzőterem vagy a szabad levegő – amelyikhez kedved van! A felgyülemlett düh mögött rengeteg energia lapul, amit a hasznodra fordíthatsz, ha fizikai aktivitássá transzformálod. Menj el egy bokszedzésre, fuss teljes erődből, vagy ugrálj úgy az aerobikórán, mintha senki nem lenne körülötted. Garantáljuk, hogy ha fizikai aktivitásban tombolod ki magad, az edzés után tested jóleső fáradtságán kívül az elméd is lecsendesedik!

Megőrjít a féltékenység? 6 tipp a zöldszemű szörny ellen!

Meditálj!

Amikor éppen úgy érzed, hogy forog veled a világ, és mindjárt felrobbansz a saját magad generálta – a legtöbb esetben – alaptalan dühtől, akkor ideje meditálni! Először is végy pár mély levegőt: orron be, szájon ki, majd keress egy nyugodt zugot. Hunyd le a szemedet és folytasd a légzést, közben képzeld azt, hogy aranyszínű levegőt lélegzel be egy csodálatos szigeten. Ez a sziget olyan, amilyennek te akarod: gyönyörű, égszínkék vizű, hófehér homokos, élénkzöld színű pálmafákkal tarkított tengerparttal, vagy egy virágokkal, fákkal teli völgy. De lehet egy hegycsúcs is, ahonnan belátod az egész tájat és épp a naplementét csodálod. Pár percig csak erre gondolj, semmi másra. Ha elkalandoznak a gondolataid, semmi gond, csak térj vissza a kis szigetedre. Akárhogy is érezted magad előtte, pár perc elteltével biztos, hogy megkönnyebbülsz.

Kommunikálj őszintén!

Nyilvánvalóan nemcsak meditálni kell, hanem cselekedni is. Ez pedig jelen esetben azt jelenti, hogy ha sehogy sem tudod legyőzni az újra és újra visszatérő frusztráló gondolataidat, hogy a párod megcsal, akkor egyszerűen ülj le vele beszélni. De ne a reggeli rohanásban vágj hozzá egy-két mondatot, és ne is egy olyan estét válassz, amikor mind a ketten fáradtak és frusztráltak vagytok! Ha valóban idegesít a téma, meg kell adnod a módját annak, hogy nyugodtan megbeszéljétek. Tehát előre mondd meg a párodnak, hogy szeretnél vele beszélni egy számodra fontos dologról és ajánlj fel lehetséges időpontokat, és kérdezd meg, neki melyik a megfelelő. Nem kell többet elárulni, sem belemenni a témába, mert rossz irányba vihet mindkettőtöket! Ha kell, előtte írd össze címszavakban a gondolataidat és higgadtan vágj bele a beszélgetésbe! A vádló, gyanakvó hangnemet felejtsd el, helyette beszélj a te érzéseidről, és kérd meg, hogy segítsen neked tisztán látni és eloszlatni a kételyeidet. Ha őszintén segítséget kérsz tőle, nem fogja támadásnak venni a beszélgetést és együttműködő lesz.

Még több párkapcsolat az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top