Életmód

Ne csak a fogyás legyen a jógázásod célja!

Bármilyen okból is kezdtél jógázni, szuper, hogy belevágtál. Mégis érdemes kicsit az olyan motivációk mögé nézni, amelyek szimplán a feszes testről vagy a fogyásról szólnak.

Hány kalóriát éget el a szervezetünk egy jógaóra alatt? Melyik gyakorlat melyik testrészt formálja? Mennyi idő után lesz látványos az eredmény? – Mind jogos kérdések, hiszen általában azért kezdünk mozogni, hogy a testünk szebb, feszesebb, a hasunk kockásabb, a fenekünk keményebb legyen. A jóga esetében viszont ennél sokkal többről van szó.

Ne csak a fogyás legyen a jógázásod célja!

Ha azért kezdtél jógázni, hogy leadj pár kilót, vagy megszabadulj az úszógumidtól, azzal sincs semmi gond, hiszen a lényeg, hogy elkezdted. A baj ott kezdődik, mikor ezek a gondolatok, törekvések elvonják a figyelmed arról, amiről a jóga valójában szól. Mikor erőlködésnek érzed a gyakorlást, várod, hogy véget érjen, akár ahogy várod a kondigépeken, hogy leteljen a beállított idő. 

A jóga ugyanis sokkal inkább dolgozik az elméddel, mint a testeddel. Vagyis dolgozna, ha hagynád neki. Ha bizonyos gyakorlatok közben frászt kapsz, mikor meglátod felgyűrődni a hasad, nem fogsz tudni ráhangolódni a gyakorlásra.

Jógával valóban tudsz fogyni, és az izomzat erősítése és formálása is garantált. De nem lenne sokkal jobb mindezt úgy elérni, hogy közben jól is érzed magad? Egy felmérés szerint, azok a nők, akik rendszeresen jógáznak, 20 százalékkal elégedettebbek a testképükkel, mint akik ugyanannyi aerobikedzésre járnak. Ez azt jelenti, hogy van valami a jógában, ami anélkül is elfogadásra tanít, hogy a külsődre fókuszálnál.

Tehát ha legközelebb, mikor gyakorolsz, úgy érzed, nem tudod elengedni az alakodra vonatkozó céljaidat és elvárásaidat, próbálj inkább arra koncentrálni, hogy helyesen csinálod-e a gyakorlatokat, hol milyen érzéseket tapasztalsz, a testedben és a lelkedben egyaránt. Ha ez sikerül, minden jön majd magától – az álomalak is.

Forrás: Yogi Approved

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top