Életmód

Szakállban talált baktériumból lehet az új antibiotikum

Itt az ideje, hogy leszállj a pasidról, amiért hanyagolja a borotvát: a szakálla akár életeket is menthet!

Lehet érte rajongani, és lehet nem szeretni, de tény, hogy az utóbbi években a szakáll újra meghódította a divat világát. Sőt, egy új kutatás bebizonyította, hogy a burjánzó arcszőrzet nem csak trendi, hanem életmentő is lehet.

Dr. Adam Roberts, a University College London mikrobiológusa 20 véletlenszerűen kiválasztott férfi szakállából vett mintát, amikből 100 különböző baktériumra bukkant, majd ezeket megfigyelés alatt tartotta négy héten keresztül. Az eredmény: több baktérium képes volt olyan mérgeket előállítani, amikkel megölheti a többit, és ezek a mérgek hasonlóak voltak azokhoz, amikből az antibiotikumok készülnek.

Szakállban talált baktériumból lehet az új antibiotikum

A fantasztikus felfedezés nem az első ami bizonyítja, hogy a szakáll az egészség szolgálatában áll. 2014-ben egy amerikai kórház dolgozóit vizsgálva, kiderült, hogy a frissen borotvált dolgozók több kártékony kórokozót hordoztak az arcukon, mint szakállas kollégáik.

Természetesen ez az új kutatás még kezdeti fázisban van, de ki tudja, lehet, hogy pár éven belül a szakállas pasiknak köszönhetjük majd a most még antibiotikumrezisztens betegségek ellenszerét.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top