Életmód

Ezért fáj többet a nők feje a menopauza alatt

Ha a hőhullámok támadása és az álmatlanság nem lenne elég kellemetlenség, sajnos még a gyakoribb fejfájásra is számítaniuk kell a változó korba érőknek.

A menopauza általában a nők késő negyvenes, kora ötvenes éveiben jelentkezik, sajnos nem észrevétlenül: hangulatváltozások, hőhullámok, fokozott éjjeli izzadás és akár depresszió is kísérheti. Sőt, sokan számolnak be gyakori migrénes fejfájásról is. A fejfájás eddig csak panasz volt (Angliában a változó korban lévő nők 80%-a számolt be róla), de most már hivatalosan is a változó kor tünetei közé sorolják, miután tudományosan is bebizonyították, hogy az időszak sajátossága.

Többet fáj a nők feje menopauza alatt

Ehhez 3664 nő vizsgálatára volt szükség. Az eredmény szerint azok, akik a menopauza előtt is gyakran szenvedtek fejfájástól, a tünetek rosszabbodását tapasztalták: 60%-kal nőtt ugyanis azok száma, akiket egy hónapon belül 10 napon is migrén kínozott.

Az orvosok szerint a jelenség hátterében az ösztrogén- és a progeszteronszint változása áll, ezért azok a nők, akik még menstruálnak, fogamzásgátló tablettával enyhíthetnek a panaszokon. Azoknak, akik már búcsút mondtak a havibajnak, és szeretnének megszabadulni a migréntől, az orvosok hormonkezelést javasolnak.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top