Életmód

8 szokás, amivel saját magad alatt vágod a fát

A hétköznapjaidat a szokásaid határozzák meg, a hétköznapokból pedig összeáll az életed. Ha nem épp olyan életet élsz, amilyet megálmodtál magadnak, akkor érdemes körülnézni a szokásaid környékén, hátha te magad vagy önmagad legnagyobb ellensége.

Ahogy telnek az évek, úgy rögzülnek egyre inkább a szokásaid, amik alapján aztán döntéseket hozol, és az életedet alakítod. A cselekedeteidet a szokásaid határozzák meg, ezért ha változtatni szeretnél az életeden, akkor a szokásaidon kell elsőként változtatnod. Vannak tipikus rossz szokások, amik legyilkolják álmaid életét, és amiken ugyan nehéz változtatni, de megéri az erőfeszítést, ha jobb életet szeretnél magadnak.

Halogatás

Ha mindig holnapra halasztod, amit ma is megtehetnél, akkor az eredmény egy nagy rakás üres tegnap lesz. Egy év múlva azt kívánod majd, hogy bárcsak ma megtetted volna, amit meg kellett volna tenned. A legveszélyesebb fajtája a halogatásnak, amikor a saját álmaidat tolod folyton el magadtól. Mindig szakács akartál lenni, mióta az eszedet tudod, de folyton a távoli jövőbe teszed a terved megvalósítását. Egy idő után pedig már feladod, és hagyod meghalni az álmaidat. Vagy az álmaid adják fel, hogy kövessenek téged.

Hibáztatás

Nem a főnökeid hibája, hogy keveset keresel. Te választottad ezt a munkahelyet. Nem is a gazdasági helyzet a hibás. Sőt még a szüleidre sem kenheted rá a saját problémáidat. A szomszéd, a sarkon kutyát sétáltató ember és a buszvezető sem okolható semmiért, ami a te életedben jelen van. Soha nem leszel sikeres, ha folyton másokat hibáztatsz a saját életedért.

Pletykálás

Nem kellene arra időt, energiát és levegőt pazarolnod, hogy mások életét tárgyald ki a hátuk mögött. Ha csak fele annyira foglalkoznál azzal, hogy te mit csinálsz és mit nem csinálsz, már sokkal sikeresebb lennél. A sikeres emberek dicsérik egymást, és együttműködnek egymással, semmi jó nem származik abból, ha lehúzol másokat. A pletykálás két álomgyilkos érzésből fakad: irigység és bizonytalanság. Egyiket sem akarhatod magadnak.

8 szokás, amivel saját magad alatt vágod a fát

Kifogások keresése

Az egyik legnehezebb dolog az, amikor el kell ismerned, hogy nem tettél meg minden tőled telhetőt. A kifogásaid talán helyénvalónak tűnnek, de akkor is te vagy a főszereplője a saját életednek, senki más nem tudja megváltoztatni a helyzetedet, csak te magad.

Szidod magad

Ha önmagadat lustának definiálod, akkor sosem tudsz majd keményen dolgozni. Vagy ha azt hajtogatod magadnak, hogy hülye vagy, azzal akár blokkolhatod a zsenit magadban. Válogasd meg a szavaidat, ha önmagaddal beszélsz, és definiálod a saját értékeidet, mert ahogy gondolkodsz magadról, úgy fogsz viselkedni. Ezért már eleve úgy cselekedj, ahogy az az ember tenné, akivé válni szeretnél. Tettesd, amíg valóra nem válik.

Panaszkodás

Sírás, morgás, rinyálás, panaszkodás… mind kifejezetten gyilkos hatással van az álmokra. Panaszkodsz a munkádra, az időjárásra, a férjedre, a gyerekeidre, nagyjából mindenre. Csak hagyd abba. Ne sírj az életed miatt, hanem tegyél érte, hogy jobb legyen.

Hazugság

Nem másoknak, hanem önmagadnak hazudni az igazán önszabotáló viselkedés. Nem kell úgy tenni, mintha nagyon szép lenne az életed és elbújni egy cukormázas hazugság mögé, csak hogy ne kelljen cselekedni. Ha olyan a munkahelyed, hogy fáj bemenni minden reggel, akkor az nincs rendben. Ha esténként utálod, amikor hazaér a férjed, az minden, csak nem jó párkapcsolat. A változás ott kezdődik, hogy felismered a helyzetet, amiben vagy, azonosítod a problémát, és ebből a kiindulópontból már tudsz tenni ellene.

Időpazarlás

Nem lehet persze a nap minden percében szuperfókuszáltan létezni, de azokban a tevékenységekben, amiket épp végzel, legyél teljesen jelen. Ha elhatározod, hogy minden 60 percből 30-at hasznosan töltesz el, már nyert ügyed van.

Feladás

Csak azt hívhatod kudarcnak, ha feladod, és nem teszel meg semmit azért, hogy elérd a céljaidat. Valamiért csak ide lettél rakva erre a földre, nem hagyhatod elúszni az életet anélkül, hogy ki ne próbálnád magad, mire vagy képes igazából.

Olvass még többet a szokásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top