Életmód

10 dolog, amit tegyél meg legalább évente egyszer

Te mikor mostad ki utoljára a függönyt? És mikor sikáltad le a régi serpenyők aljáról a tűzhely hagyta égésnyomokat? Pedig milyen jó érzés túl lenni ezeken a nem túl élvezetes, de nagyon hasznos teendőkön. Íme 10 dolog, amit ha évente egyszer megteszel, azt meghálálja tested-lelked.

Még tart az új évi lendületem, úgyhogy erre a hullámra felülve szombaton vettem egy nagy levegőt és kiszanáltam a bizsuimat. Volt köztük egy csomó törött, olyanok, amelyekből kipotyogott már egy csomó kő, és olyanok is, melyeknek a párja rég elveszett. Miután rendet tettem köztük, felére redukálódott a készletem, de egyrészt nagyon jó érzés, hogy most rendben vannak, másrészt egy csomó rég elfelejtett kincset is leltem köztük. Ennek jegyében elhatároztam, hogy sorra veszem azokat a nem szeretem feladatokat, amiket évente egyszer illik megcsinálni, de egy részüket már többször elblicceltem, bevallom.

1. Takarítsd ki a sütőt

Nem szépítem: szívből gyűlölöm a sütő oldalára és az edények aljára ráégett foltokat vakarászni, de amikor letudom, annál nagyobb az örömöm. Ha drága vegyszerek nélkül takarítanád ki a sütőt, itt egy tipp, hogy hogyan csináld.

2. Mosd ki a függönyöket

Legyen ez a tavaszi nagytakarítás elmaradhatatlan része. Mosd ki őket, a sötétítőkkel együtt. Gondolj arra, milyen isteni illat lesz a lakásban a frissen mosott függönyöktől!

3. Vidd el tisztítóba a szőnyeget

Hiába porszívózol rendszeresen, ha mikroszkóp alatt látnád a tök tisztának gondolt szőnyegedet, lehet, hogy dobnál egy hátast. Különösen igaz ez azokra, akik háziállatot is tartanak.  Rengeteg atka, mikroszkopikus kis élőlény tanyája tud lenni a szőnyeg, különösen ha hosszú szálú, úgyhogy ne sajnáld a fáradságot, évente egyszer bízd a szőnyegtakarítást profikra.

4. Nézd át a banki költségeidet, és faragj rajtuk, ha lehet

Nézd át rendesen a bankszámlakivonatodat spórolós szemmel. Ha van havi rendszeres kiadásod, átutalás helyett válaszd a rendszeres beszedési megbízást, és gondold meg hányszor veszel fel készpénzt automatából. Ezeknek a tranzakcióknak több száz forint költsége is lehet, ha tudatosabban bánsz a pénzügyeiddel, éves szinten több ezer forintot spórolhatsz. 

5. Menj el fogorvoshoz

Senki sem szeret fogorvoshoz járni, de ha már választani lehet, inkább előzzük meg a bajt, nem igaz? Évente egyszer szakíts erre is időt, egy fogkőleszedés vagy fogfehérítés biztos nem fog ártani. És a többi éves szűrővizsgálatot se blicceld el. Férfiak, ti is figyeltek, ugye? 

6. Oltasd be a házi kedvenceidet

Aki állatot tart, az épp úgy felelős egy életért, mint egy szülő a gyerekéért. Figyelj oda a házi kedvenceid egészségére, gondoskodj róla, hogy legalább évente egyszer lássa őket állatorvos.

7. Takarítsd ki az evőeszközös fiókot

Nem is hinnéd, mennyi rejtett kosztanya van a lakásodban. Hiába mosogatsz például alaposan (te vagy a mosogatógéped), egy csomó por összegyűlik az evőeszközös fiókban a hetek, hónapok múlásával. Ne légy rest, sikáld ki jó alaposan.

8. Rakasd rendbe a számítógéped egy informatikussal

Ha már bosszant, hogy azt sem tudod, melyik mappában mi van, egy órába telik, mire bekapcsolás után beindul a képed, és a háttérkép szinte nem is látszik a sok asztalra mentett képtől, itt az ideje, hogy nagytakarítást rendezz a számítógépeden is. Ehhez is érdemes profi segítséget igénybe venni, aki akár szét is szedi és jól kitakarítja a laptopodat. Meglásd, a kezelés után olyan sebes lesz a géped, hogy rá sem ismersz majd.

9. Ültesd át a szobanövényeidet

Amikor ezt megteszem, alig telik el egy-két hét, és rendszerint bimbózni kezdenek az orchideáim. Ennél jobb ösztönző nem is kell.

10. Szabadulj meg a lejárt szavatosságú szépségápolási cuccaidtól!

Hajlamos vagyok évekig tárolni a beszáradt körömlakkot, a kifogyott szemspirált (hogy el ne felejtsem, milyen jó az adott márka) vagy egy szép színű rúzst. Gyanítom, ezzel sem vagyok egyedül. Most hétvégén azonban végleg búcsút veszek tőlük. Már előre örülök, hogy lesz egy üres polc a fürdőszobaszekrényben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top