Életmód

Ezt tedd, ha nem megy a meditáció

Sokan gondolják azt, hogy nem tudnak meditálni. Nekik gyűjtöttük össze az alábbi tippeket, így nekik is könnyen megy majd.

A meditáció nem nehéz feladat, csak becsukjuk a szemünket, befelé figyelünk, és kész is. Mégis vannak olyan napok, amikor azt érezzük, hogy minden összeesküdött ellenünk, és minden szabotálni akarja a meditációnkat.

De ne aggódj, ezekkel a tippekkel még a legelfoglaltabbaknak is sikerülni fog!

Tippek, ha nem megy a meditáció

Nem tudsz hosszú ideig egy helyben ülni?
Meditálni nemcsak ülve lehet. Válassz egy hétköznapi feladatot, mint a mosogatás, fogmosás vagy a főzés, és meditálj, miközben ezeket végzed.

Túl álmos leszel, vagy elalszol közben?
Először is ne aggódj, ez sokakkal megtörténik. Ilyenkor próbáld ki az esti helyett a reggeli meditációt vagy ne csukott szemmel végezd a gyakorlatot, hanem nyitva. A nyitott szemű meditációnál fókuszálj egy pontra, és azon pihentesd a szemed.

Nem tudod lecsendesíteni a gondolataidat?
Az elme teljes kiürítése nem könnyű feladat, de nincs is mindig szükség erre. Elég ha annyi a célod, hogy “semmit csinálj”, azaz próbáld meg nem ellenőrizni a gondolataidat, hagyd, hogy jöjjenek-menjenek a fejedben, és ne mérgelődj, ha egy megjelenik.

Megfájdul a fejed tőle?
Van, akinél ez jelentkezik, ez attól lehet, hogy nagyon ki akarjuk kényszeríteni az összpontosítást. Ilyenkor észrevétlenül erőlködünk a szemünkkel és a homlokunkkal, ez a feszültség pedig fejfájáshoz vezet. Ilyenkor újra üljünk bele egy meditációba, és próbáljuk meg a “semmit csinálni” módszert.

Nincs 20-30 perced meditálni?
A meditáció jótékony hatásai már 5 perc után jelentkeznek. Ha nincs időd, mert zűrös a napod, ne ülj le, és végezd el egyben a meditációt, csináld 5 percig reggel, aztán 5 percig délután és 5 percig este.

Olvass tovább meditáció témában az NLCafén!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top