Életmód

Nem az egyenjogúságtól függ a nők önbecsülése

Azokban a javarészt fejlődő országokban a legkisebb a különbség a férfiak és a nők önbecsülésének mértéke között, ahol a nemek közti egyenlőség igen alacsony szinten áll, ebből pedig kutatók arra következtetnek, hogy az önbecsülés és a gazdasági, illetve társadalmi egyenjogúság nem feltétlenül függ össze.

A Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelent tanulmány megállapította, hogy a vizsgált országok többségében a férfiak önbizalma nagyobb és általában túlbecsülik az IQ-szintjüket is, míg a nők alulbecsülik azt, valamint mindkét nemre jellemző, hogy a fiaikat okosabbnak hiszik a lányaiknál.

A nők önbecsülésének szintje csupán két országban, Thaiföldön és Törökországban haladja meg a  férfiakét, miközben ez a két ország a 60. és a 130. helyen áll a nemek közti egyenlőség világranglistáján. Hongkongban, Indiában és Indonéziában, ahol az egyenjogúság szintén viszonylag alacsony szinten áll, önbecsülés tekintetében nincs sok különbség a nők és a férfiak között. Ehhez képest viszont olyan országokban, ahol közismerten nagy az egyenjogúság, így például Svédországban, Finnországban vagy Norvégiában, a férfiak önbecsülése számottevően nagyobb a nőkénél.

Wiebke Bliedorn, a tanulmány szerzője szerint mindennek az lehet az oka, hogy míg a nyugati országokban a nők hajlamosak a férfiakkal összemérni magukat, addig a fejlődő országokban más nőkéhez képest ítélik meg az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top