Életmód

“Anya, ne hozz nekem gumicukrot” – így diétáznak a magyar gyerekek

Sok gyerek nem tudja, hogyan néz ki a karfiol vagy a brokkoli, de a GYERE – Gyermekek Egészsége Programban megmutatják ezt is a dunaharaszti diákoknak. Európában minden harmadik gyerek túlsúlyos a legutóbbi felmérések szerint.
  • 2004-ben Franciaországban indult el az EPODE nemzetközi program, amelyben már 29 ország vesz részt. 2014 szeptemberétől  a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetésével itthon is elindult a projekt – mondta Kubányi Jolán, a szövetség elnöke.
  • Minden országban más elnevezéssel működik, nálunk a GYERE – Gyermekek Egészsége Program nevet kapta.
  • A többéves projekt célja a gyermekkori elhízás megelőzése, amely kifejezetten kisvárosokban, kistelepüléseken indul,  hiszen az összefogás is lényeges eleme. Elsőként Dunaharasztiban 2014 szeptemberében indult, és három évig,  vagyis 2017-ig tart. Minden gyerekhez szól 0-18 éves korig, és a gyerekeken keresztül a szülőkhöz is.
  • Az egészséges táplálkozással összefüggő információkat a szakemberek másképp adják át az óvodásoknak és értelemszerűen másképp a középiskolásoknak. A kicsikhez játékos formában, mesékkel jut el az üzenet, míg a nagyoknak már előadásokat is lehet tartani.
  • Dunaharasztiban 4500 gyerek él, ebből a 6-12 évesek testsúlyát és magasságát mérték le a program indulásakor, 2014 szeptemberében. Az 1424 gyerekből 26,5 % túlsúlyos, illetve elhízott – derült ki az adatokból. Kubányi Jolán szerint ez nagyon magas szám, és sajnos világszerte is hasonlóak a százalékok. Éppen ezért rendkívül fontos az elhízás elleni küzdelem, hiszen hosszú távon, prevencióval lehet és kell is ezen változtatni.

Dunaharasztiban, a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában egy ötödikes osztályban voltunk, ahol arról kérdeztük a gyerekeket, hogy mit tanultak eddig, mire emlékeznek a GYERE Programból.

Egy kisfiú azt mondta, hogy ő már rászólt az anyukájára, hogy ne hozzon gumicukrot neki,

mert azt nem szabad enni, vagy csak nagyon ritkán. A gyerekek még azzal is tisztában voltak, hogy a csokik közül az étcsoki az egészségesebb, és azt lassan szopogatva kell enni, mert úgy lehet érezni az ízét. A tea sem keserű üresen, egy-két hónap és hozzászokik az ember az ízéhez és érzi az aromát is – tudtam meg a gyerekektől.

A sok mozgás is nagyon egészséges, mondták, és amikor megkérdeztem, hogy ki sportol rendszeresen, akkor szinte az összes kéz a magasba lendült. Azt is tudták, hogy a teljes kiőrlésű kenyereket, péksüteményeket kell választani, és általában kiegyensúlyozottan kell táplálkozni. Vagyis sok gyümölcsöt és sok zöldséget, lehetőleg nyersen fogyasztani, mert úgy még egészségesebb. Az egyik kislány azt mesélte, hogy ők korábban vacsoráznak, mióta otthon mesélt a GYERE programról, és a szülei is jobban odafigyelnek az egészséges étkezésre.

Szívesen emlékeztek arra is, hogy együtt tornázhattak Béres Alexandrával, és boldogan mutatták, hogy milyen müzliszelet van a Mikulás-csomagban.Az osztályból egy kisfiú azt mondta, hogy az anyukája annyira komolyan veszi ezt, hogy minden vacsorájukat a minta étrend szerint készíti, aztán felteszi a Facebookra, hogy mások is kedvet kapjanak a képektől. Arra a kérdésre, hogy miért fontos, hogy mindezt tudják és megtanulják, azt válaszolták, hogy így egészségesebbek lesznek és majd a saját gyerekeiket is e szerint nevelik.

Megnézem
Összes kép (1)

Gyurkovics Dorottya biológia-természetismeret tanár, ő is sokat beszél a gyerekeknek arról, hogy már kis korban meg kell tanulni az egészséges élet alapjait. Az óráin igyekszik a gyakorlatban is bemutatni és megismertetni a zöldségeket a gyerekekkel, sőt meg is kóstolják, hogy tudják, milyen az íze. A tanárnő szerint a tananyag lehetővé teszi azt, hogy ezekről beszéljenek az órán, de nemcsak a természetismereten belül, hanem bármely más óra keretében. Fontos, hogy a gyerekek mit hoznak otthonról, mert sokan még a főzelékhez is megesznek két szelet kenyeret, egyszerűen azért, mert így szokták meg.

És persze az iskolai büféknek is oda kéne figyelniük arra, hogy egészségesebb dolgokat áruljanak. Dóri néni arra tanítja diákjait, hogy tudatos vásárlóvá váljanak és olvassák el, hogy amit vesznek, az miből áll. Nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek és a pedagógusoknak is nagy szerepük van abban, hogy a program sikeres legyen: a gyerekek pedig egészségesebbek. A tanárnő például természetismeret szakkörön mindig szabad levegőre viszi a tanítványait, és sok mozgással teszi élvezetesebbé ezeket az alkalmakat.

Dóri néni sokat beszél az egészséges életmódról (Fotó: Hernád Géza)
Dóri néni sokat beszél az egészséges életmódról (Fotó: Hernád Géza)

Otthon is figyelni kell az egészséges életmódra 

Tubákos Zsuzsanna kislánya is ebbe az ötödik osztályba jár. Liza sokat mesélt otthon az egészséges ételekről, meg mindarról, amit tanult. Talán ennek is köszönhető, hogy mindig van otthon zöldség és gyümölcs, és már a tízóraiba is kerül, akár egy levél saláta, vagy néhány szelet uborka. A szendvics mellé is dukál pucolt répa, vagy valamilyen gyümölcs, sokszor ez Liza desszertje. A kétgyerekes anyuka szerint a kisfiával nehezebb, ő nem nagyon szereti az egészséges dolgokat, legszívesebben csokit enne csokival. A teljes kiőrlésű péksüteményekkel is próbálkozik a család, egyelőre kevés sikerrel, mert meg kell szokni az ízüket. A családban egyébként mindenki rendszeresen mozog: Zsuzsa tornázik, Liza lovagol, az öccse dzsúdózik, az apuka meg focizik. Liza azt meséli, hogy a paprikát is a program miatt szerette meg, és annak hatására vacsorázik ma már legkésőbb fél hétkor a család. 

Zsuzsa és Lisa
Zsuzsa és Liza

 

A gyümölcsfogyasztás egészséges
A gyümölcsfogyasztás egészséges

A program végén újra megmérik az akkori 6-12 éves korosztályt Dunaharasztiban, amelyből le lehet szűrni, hogy mennyire volt sikeres a projekt. Persze addig is folyamatosan járnak a dietetikus szakemberek a gyerekekhez, szerveznek eseményeket, kóstolókat, játékos foglalkozásokat. Sok dolguk van, hiszen gyakran azt sem tudják a diákok, hogyan néz ki a karfiol vagy a brokkoli. Az elnök asszony azt mesélte, hogy egy foglalkozás keretén belül tonhalkrémet kóstoltak a gyerekek, amelynek nagy sikere volt, még repetáztak is belőle. Vagyis pozitív fogadtatása van az egészséges fogásoknak, csak tudni kell tálalni. A szülőknek és a pedagógusoknak rendszeresen készülnek összefoglalók, segédanyagok, ezzel is segítve a munkájukat. A GYERE program 2015 szeptemberében Szerencsen is elindult.

Még több a gyermekkori elhízásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top