Életmód

7 ötlet, amivel csökkenthetjük az energiaszámlánkat

Javában zajlik az ENSZ 21. klímakonferenciája Párizsban, ahol úgy tűnik, végre a világ vezető politikusai is talán tesznek majd valamit bolygónk jövőjéért. Közben otthonainkban csendesen ássuk tovább a Föld sírját, pedig nem kéne sokat tenni, hogy kimutathatóan csökkentsük az energiaszámlákat.

Energiahatékonyság

Az első és legfontosabb, hogy hatékony energiafelhasználással egyszerre csökkenthetjük költségeinket és hozzájárulhatunk a környezet védelméhez. Ez annyit tesz, hogy ha például korszerűen szigeteljük a nyílászárókat, nem az utcát fogjuk fűteni. Így a lakásban kevesebb energia felhasználásával érhetjük el ugyanazt a hőmérsékletet. Persze az új szigetelés pénzbe kerül, de ez a befektetés elég hamar meg fog térülni.

A hőkamerás kép jól mutatja, mennyi energiát pazarlunk. A bal oldali képen egy lakóház, régi szigeteléssel és jobbra a korszerűsítés után.
A hőkamerás kép jól mutatja, mennyi energiát pazarlunk. A bal oldali képen egy lakóház, régi szigeteléssel, és jobbra a korszerűsítés után.

Energiavámpírok a lakásban

Unalomig ismételt tétel, hogy a különböző elektronikus kütyük töltőit ne hagyjuk a konnektorban. A modernebb készülékek esetében ez már kevésbé lényeges, ezeknek a töltői ugyanis vannak annyira intelligensek, hogy ha az eszköz nincs csatlakoztatva, ne szívják az energiát a falból. Azonban pont a régebbi, nagyobb eszközök, mint például a mikrohullámú sütő, folyamatosan be vannak dugva, holott ezeket csak naponta párszor használjuk. Tegyük fel a kérdést, hogy szükségünk van-e egy tizenöt kilós digitális órára? Főleg amíg nem vagyunk otthon. Ugye, hogy nincs?

Csúcsra tekert sütő

Van, aki a sütőt használja a tegnapi maradék felmelegítésére is. Ennél kevésbé gazdaságos megoldás nem nagyon létezik. Javasoljuk a mikró alkalmazását, aki esetleg ennek az egészségügyi kockázataitól tartana, azt megnyugtathatjuk: ezt csinálja valójában a mikró az ételeinkkel. A karácsonyi nagyüzemhez pedig egy újabb tipp: nem érdemes a sütő ajtaját nyitogatni, hogy megnézzük, hogy áll a bejgli, egyetlen nyitással ugyanis a sütőben lévő hőmennyiség akár 40 százalékát is szélnek ereszthetjük.

Meleg vizes mosás

Az amerikai EnergyStar.gov felmérései szerint a ruhák tisztításához használt víz melegítése a mosásra szánt energia 90 százalékát teszi ki. A hétköznapi mosáshoz érdemes kipróbálni a hideg vizes mosást, a legtöbb ruha esetében ugyanaz lesz az eredmény. A melegebb programokat érdemes az olyan ruhákra tartogatni, amelyekből zsíros, olajos foltokat kell eltávolítani.

Eltömődött szűrők

A légkondicionáló és fűtőberendezések esetében érdemes rendszeresen megnézni, kitisztítani vagy lecserélni a légszűrőket, ugyanis ezekben könnyen felgyűlhet a por és a kosz, ilyenkor pedig ugyanakkora energiafogyasztás mellett alacsonyabb teljesítményre számíthatunk. Ha penész nyomait is felfedezzük a készüléken vagy a környékén, akkor érdemes szakemberrel kitisztíttatni.

Ünnepi fények

Sokan a régi, jól megszokott fényfüzért használják, pedig ma már viszonylag olcsón beszerezhetőek hasonlóan szép, színes, de izzó helyett LED-del működő változatok. Ezek pedig a felhasznált energia töredékét fogyasztják csak, ami nem mellékes, hiszen az ünnepi időszakban sokszor napokon át ki sem húzzuk ezeket a konnektorból.

Hűtőbámulás

Ki ne szobrozott volna már a hűtőszekrény előtt, amíg ki nem gondolta, hogy mit szeretne vacsorázni. Sokkoló adat következik: az LA Times felmérése szerint egy átlagos ember évente nem kevesebb, mint 10,4 órát ácsorog a nyitott hűtő előtt. Számoljuk ki, hogy ilyenkor mennyi energia megy veszendőbe, és azt fogjuk majd tapasztalni, hogy drámaian javul a memóriánk, ami a hűtő tartalmát illeti.

További cikkek energiatakarékosságról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top