Életmód

A 22. század városai – környezetbarát épületek

Miközben egyre nagyobb mértékben romboljuk a környezetünket szennyező anyagok kibocsátásával, energiapazarlással és szeméthegyek "gyártásával", addig a bolygónkért felelősséget érző mérnökök és tudósok számos olyan környezetbarát megoldásokat is kidolgoznak, amelyekkel talán visszafordíthatók és jóvátehetők ezek a káros folyamatok. A 22. század technológiája már a rendelkezésünkre áll, és az alábbi példákból az is látható, hogy az emberiségnek van választási lehetősége: élhet magas színvonalon úgy is, hogy közben nem teszi tönkre a Földet.

Solar Ark

A 22. század városai – környezetbarát épületek

Az építészetben ma a legfontosabb trendek közé tartozik a napelemek használata. Ezek a berendezések elnyelik a Nap energiáját és ebből elektromos áramot, illetve hőt termelnek, ráadásul mindezt a környezetre nézve lehető legkíméletesebb módon. Éppen ezért részesítik mind inkább előnyben a mérnökök ezt a megoldást, amikor egy épület energiaellátó rendszerét tervezik meg. A japán Solar Ark esetében semmit nem bíztak a véletlenre: a Sanyo irodaházán több mint 5000 panel szolgáltatja az elektromos áramot: évente több mint 500.000 kWh energiát biztosítva az épületnek.

Council House 2

A 22. század városai – környezetbarát épületek

Ausztrália “legzöldebb” épületének tartják azt a melbourne-i irodaházat (Council House 2 vagy más néven CH2), amelynek tíz emeletes tömbje számos újítást és modern megoldást sorakoztat fel az energiahatékonyság jegyében. Ezek közül a leglátványosabbak azok a tölgyfa árnyékoló panelek, amelyeket fotovoltaikus cellák (napelemek) segítségével mozgatnak a Nap járása szerint. Az épület tetején öt különleges tornyot is elhelyeztek: ezekben vizet tárolnak, és segítségükkel az épület hőmérsékletét 21 fokra tudják csökkenteni a rekkenő nyári napokon is.

School of Art and Design and Media at Nanyang Technological University

A 22. század városai – környezetbarát épületek

Talán az egyik legszebb példája a művészi kreativitás és a mérnöki lelemény összhangjának a szingapúri School of Art and Design and Media at Nanyang Technological University épülete. A komplexum tetejét teljes egészében fűvel borított zöld tető fedi, amelyen egyszerre olyan hatékonyan árnyékolja le az épületet, hogy abban gyakorlatilag alig kell energiafaló légkondicionáló berendezéseket használni.

Diamond Building

A 22. század városai – környezetbarát épületek

Nemcsak éjszakai kivilágítás mellett, de nappal is csodálatos látvány a malajziai Diamond Building. Ám a szakértők nem a fantasztikus formákban gyönyörködnek csak, hanem azokban a technológiai megoldásokban, amelyek környezetbaráttá teszik ezt az épületet. Amellett, hogy hatékony napelem és esővízgyűjtő rendszert működtetnek a Diamond Buildingben, a fejre állított piramis forma a szél erejét is munkára fogja: az áramló levegőt az épület falai az alaphoz terelik, ahol az egy ventillátor rendszert forgat meg, amelyek a ház légkondicionálásában játszanak fontos szerepet.

Taipei 101

A 22. század városai – környezetbarát épületek

A világ legmagasabb zöldháza a Taipei 101. Az 509 méteres felhőkarcoló különleges, hővédő, dupla üvegezést kapott és saját szürkevíz-tisztító rendszere is van. Miközben az épület legmodernebb, megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszereket működtetve a 21. század egyik építészeti és mérnöki csúcsteljesítménye, a toronyház maga a hagyományos tajvani és kínai pagoda stílus jegyeit viseli: a nyolc jól elkülönülő egységből álló torony (nyolcas szám Kínában a jólétet és a bizalmat szimbolizálja) a nyíló bambuszra hasonlít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top