Életmód

Itt a nyolcadik fenntarthatósági nap

Hogyan növelhető vagy csökkenthető, és hogyan fogadható el a távolság – erre keresnek válaszokat 8. Fenntarthatósági Nap résztvevői szeptember 26-án, a Millenárison.

A távolság társadalmi értelemben különös fogalom, hiszen a lehetőségeinket befolyásolja, hogy a dolgok közelebb vagy messzebb vannak tőlünk. Hol csökkentenénk a távolságot, hiszen annyi minden lehetne sokkal közelebb, máskor inkább messzebbre helyeznénk magunktól a problémákat.

Több mint 40, a fenntarthatósághoz kapcsolódó területen működő kiállítóval és izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel várja az érdeklődőket immár nyolcadik alkalommal Fenntarthatósági Napján a Telekom. A vállalat a környezet, a társadalom és a gazdaság területeinek harmonizációját, kölcsönhatásainak folyamatos vizsgálatát állította fenntarthatósági tevékenységének fókuszába.

 A 8. Fenntarthatósági Nap Alföldi Róbert inspirációs előadásával kezdődik, aki ezzel a nap során ingyenesen megtekinthető kerekasztal-beszélgetéseket is felvezeti, amelyekben a részvevők a távolságot vizsgálják különböző nézőpontokból.  

Először a környezeten belüli távolság témáját körbe járva az előadók ­– Bauer Lea, a hazai mezőgazdasági termékeket ellenőrző Biokontroll munkatársa, Varga Géza, Galgafarm Ökufalu képviselője, Varga János, a Becsehelyi Kiviültetvény tulajdonosa és Dr. Vásárhelyi Gábor, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport vezetője – a táplálkozás kapcsán felmerülő kérdésekről beszélgetnek. Míg a világ egyik fele nem tart a génmódosított élelmiszerektől, addig sokan csak a biopiacok kínálatára esküsznek. Mindeközben pedig sokuknak nincs arról pontos képe, miből is áll mindaz, amit megesznek.

Itt a nyolcadik fenntarthatósági nap

 Beszélgetések a távolságról – távolságtartás nélkül

Ezt követően a gazdaság terén tapasztalható távolságokról esik szó. Egyszer fenn, egyszer lenn. Az ország, ami nemrég még követendő példának tűnt, percek alatt omlik össze gazdaságilag, egy másik pedig olyankor kezd növekedésbe, amikor a legfelkészültebb elemzők sem számítanak rá. Gyakori jelenség ez a világgazdaságban, de vajon hogyan alakulnak a makroökológiai trendek, milyen modell szerint működik a spanyol vagy éppen a kínai gazdaság? Mit érdemes eltanulni? Mivel kell óvatosnak lenni? Ezekről is szó esik majd a gazdasági kerekasztalnál Felcsuti Péter, Madár István, Dr. Vértes András beszélgetése során.

A társadalmi szekcióban a szegénység, a kirekesztettség témaköre kerül górcső alá. Az előadók a probléma hosszas elemzése helyett olyan példákat mutatnak be, amelyek egy-egy kisebb-nagyobb közösségben képesek esélyt adni a felzárkózásra, de legalábbis javítani az életkörülményeket. A beszélgetésen részt vesz Bogdán László, Cserdi romákat segítő polgármestere, a hajléktalanoknak ételt osztó biciklisták, a Budapest Bike Maffia, a civil adományokból ételosztásokat szervező Heti Betevő Egyesület valamint Tarr Hajnalka, az Autistic art művészeti vezetője.

És természetesen a legaktuálisabb téma, a bevándorlók és a kivándorlók ügye sem maradhat ki, amelyekről a CEU, a Helsinki Bizottság, a UNHCR és a Tárki képviselői osztják meg véleményüket. Beengedni vagy elengedni? Nyitni vagy zárni? Befogadni vagy elfogadni? Visszahívni vagy távol tartani? Van-e egyáltalán jó megoldás?

 

Az idei Fenntarthatósági Napon díjátadásokra is sor kerül: kihirdetik a fenntarthatósági sajtópályázat nyerteseit, valamint az eseményen kerül sor a “Te meddig vagy?” címen meghirdetett különleges – zene/slam, filmkészítési valamint kreatív – pályázat díjainak ünnepélyes átadására.

 A 8. Fenntarthatósági Napot az elmúlt évekhez hasonlóan hajnalba nyúló koncertek (Bohemian Betyars, Rotfront) és DJ műsora zárják.

Az eseményre regisztrálni a www.fenntarthatonap.hu/regisztracio oldalon lehet.

A 8. Fenntarthatósági Nap főszervezője a Telekom, kommunikációs partnere a Fenntarthatósági Médiaklub.  További információk: http://www.fenntarthatonap.hu, https://www.facebook.com/fenntarthatonap 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top