Életmód

Kényeztető fürdő – így lesz egészséges a mosakodás

Nincs jobb, mint egy bársonyos olajoktól és könnyű habtól lágy kényeztető a nap végén, vagy egy frissítő fürdő kora reggel. Ha nem visszük túlzásba, ezek nagyon jótékony hatással vannak a szervezetre, de a rossz fürdő akár az egészségünknek is árthat, és a bőr szépségét is veszélyeztetheti. Íme néhány jó tanács, hogyan fürödjünk helyesen!

Vannak, akik szerint a fürdés civilizációs ártalom, és többet árt, mint használ. Sőt olyan ember is akad, aki ezt a tételt annyira komolyan veszi, hogy már 12 éve egyáltalán nem fürdött. Mások viszont naponta akár többször is fürdenek, hogy frissnek és tisztának érezzék magukat. Ezek a szélsőségek nem használnak sem a bőrnek, sem az általános egészségnek, viszont ha megtaláljuk az arany középutat, akkor a fürdő széppé és kiegyensúlyozottá tehet – na meg persze tisztává és egészségessé.

Kényeztető fürdő – így lesz egészséges a mosakodás

A fürdés a legtöbb ember számára nem pusztán higiéniás tevékenység, hanem kényeztetés: órákig relaxálunk a forró vízzel teli kádban, vagy élvezzük az erőteljes vízsugár pezsdítő hatását a bőrünkön zuhanyrózsa alatt. Eközben pedig megfeledkezünk magunkról, és túlzásba esünk, márpedig a gyakori és hosszú ideig tartó fürdés – főleg ha még sok tisztálkodószert és forró vizet is használunk egyáltalán nem tesz jót a bőrünknek, és emellett a tisztálkodási mánia gyengíti is a szervezet védekezőképességét, és növeli az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát – hiszen a szervezetünk így alig találkozhat a kórokozókkal és ezért az ellenük való védekezést sem tudja kifejleszteni. Mennyit és mikor tanácsos tehát zuhanyozni és fürdeni?

A hideg víz javítja az erőnlétet

Egy ausztrál kutatás szerint, amely a sportolók regenerálódási képességeit és teljesítményét vizsgálta a hideg víz kifejezetten jótékonyan hat az erőnlétre. A vizsgálat során a canberrai székhelyű Ausztrál Sportintézet munkatársai kerékpárosok teljesítményét figyelték meg az után, hogy azok huzamosabb ideig különféle hőmérsékletű vízben zuhanyoztak a kimerítő edzések után. A bringások az edzésnapok végén a következő regenerálódási formák közül választhattak: rövid idejű fürdőzés 38 vagy 15 fokos vízben, a két fürdő váltakozása, illetve normál, “vízmentes” pihenés. Öt nap után kielemezték a kapott adatokat, és arra jutottak, hogy azok a sportolók, akik a hideg vagy a váltott hőmérsékletű fürdőt választották, hatékonyabban és többet tudtak teljesíteni a többieknél.

A kevesebb több

Ezt a hatását a hideg zuhanynak már nyilván átéltük a legtöbben magunk is, azt viszont már kevesebben tudjuk, hogy ez nemcsak a teljesítőképesség, hanem a bőr egészségével kapcsolatban is pozitív eredményeket hoz. A hosszú ideig tartó forró vizes zuhany és fürdő ugyanis amellett, hogy nagy pazarlás, a bőr kiszáradásához vezet, és egyúttal azt az érzékeny, savas védőréteget is eltávolítja a bőrről, amely a szervezet elsődleges védelmi vonalát képezi a baktériumok és más kórokozók ellen. Különösen igaz ez akkor, ha a forró zuhany a különféle tisztálkodási szerek, samponok és szappanok használatával is párosul A bőrgyógyászok szerint éppen ezért a legjobb tanács a zuhanyzással kapcsolatban az, hogy rövid ideig, langyos vagy hideg vízben mosakodjunk (maximum öt percet), és tusfürdővel csak azokat a testtájakat mossuk le, amiket feltétlenül szükséges: a hajlatokat, intim testrészeket és a lábfejet. Különösen javasolt ez az eljárás azoknál, akik hajlamosak a bőrszárazságra.
Egyes bőrgyógyászok szerint elegendő lenne, ha heti háromszor fürdenénk, ám ezt a nézetet a legtöbb szakértő nem osztja: a bőr higiénéje és az egészség érdekében mindenképpen ajánlatos naponta egyszer egy gyors mosakodás, amely megszabadítja a bőrt a rárakódott szennyeződésektől és baktériumoktól.

A forró fürdő áldásai

Ugyanakkor a forró, kényeztető fürdőnek is megvannak a maga jótékony hatásai. Ha nem visszük túlzásba, és mondjuk két-vagy három hetente csak egyszer engedjük tele a kádat forró vízzel, az még nem árt meg a bőrnek és a keringésnek, ugyanakkor az idegekre nagyon is kellemes, nyugtató hatással van. Az ilyen relaxációs fürdők ugyan kimerítik az embert – ismerős az érzés, ahogy a víz “kiszívja” az erődet, igaz? – de egyúttal a nyugtalanságot, feszültséget is eltünteti, és oldja azt a stresszt, amely a mindennapok rohanó tempója miatt kialakul, és amely egyébként számos betegség kiváltó oka lehet.

Kényeztető fürdő – így lesz egészséges a mosakodás

 

Még több egészségtipp az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top