Életmód

Feltörték a szeretőkereső weboldalt: hűtlenkedők milliói lepleződhetnek le

Az Ashley Madison nevű társkereső oldalt még júliusban törték fel. A hackerek ultimátumot adtak az oldal üzemeltetőinek, hogy nyilvánosságra hozzák a több százezer regisztrált felhasználó adatait, ha nem távolítják el az oldalt az internetről. A határidő lejárt, a hackerek pedig betartották ígéretüket.

Az Ashley Madison mellett az Establishedmen.com weboldalt is a torontói Avid Life Media üzemelteti, a fenyegetés elsősorban a cég tulajdonosainak szólt. A két weboldal ugyanis azért jött létre, hogy házas emberek szeretőt kereshessenek.

Megbízható biztonsági díj, 100% diszkréció - hát ennek most lőttek
Megbízható biztonsági díj, 100% diszkréció – hát ennek most lőttek

A magát Impact Teamnek nevező hackercsapat a júliusi behatolást követően már kiszivárogtatott pár adatot, és azzal fenyegették meg a céget, hogy ha nem távolítják el az oldalt, nyilvánosságra hozzák nemcsak a regisztrált adatokat, hanem a teljes profilokat is, amelyek a felhasználók szexuális fantáziáit, valódi nevét és lakcímét is tartalmazzák.

A hackerek ezzel a képpel követelték az Ashley Madison és az Establishedmen.com (EM) leállítását
A hackerek ezzel a képpel követelték az Ashley Madison és az Establishedmen.com (EM) leállítását

Az Avid Life Media nem teljesítette a követeléseket, az Impact Team ezért tegnapról mára feltöltötte a Dark Webre – az internetes keresők által nem indexelt, speciális böngészővel elérhető részére – több mint egymillió felhasználó adatait. A külföldi sajtó már javában szemezget a feltöltött adatokból, az Avid Media pedig jelezte, hogy az FBI és a kanadai rendőrség segítségét kérte.

Morális okokból

A sok felhasználót érintő adatszerzési kísérletek általában a banki adatokra vagy hitelkártyaszámokra pályáznak, ebben az esetben azonban erkölcsi szempontok vezették az Impact Team hackereit, akik önmagukat “erkölcsi bírónak, esküdtszéknek és végrehajtónak” nevezik. Az Avid Life Media közleményében bűncselekménynek nevezte az esetet, ahogy fogalmaznak az adatok nyilvánosságra hozatala “ártatlan polgárok milliónak a hétköznapi életébe avatkozik be”.

A Wired magazin értesülései szerint a 9,7 gigabájtnyi adat több mint egymillió e-mail-címet és hozzájuk tartozó banki adatokat is tartalmaz. A brit Telegraph szerint jóval több, közel 32 millió felhasználó adatait hozták nyilvánosságra. Szintén a brit napilap szerint több ezer olyan e-mail-cím is szerepel a feltöltött adatok között, amelyek brit kormányzati szereplőkhöz tartoznak, de a világ legnagyobb bankjai, amerikai civil szervezetek munkatársai, sőt ENSZ-alkalmazottak is érintettek lehetnek, illetve volt olyan is, aki vatikáni e-mail-címmel regisztrált az Ashley Madisonra.

Feszült várakozás

Egyelőre ennyit tudni az év második felének eddigi legnagyobb cyberbotrányáról, az interneten pedig már meg is jelentek az első viccesnek szánt mémek és tweetek, amelyek az Ashley Madison bukását ünneplik.

További cikkek hackerekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top