Életmód

Napi két óra facebookozás depresszióhoz vezethet

Egy új kutatás szerint nemcsak a Facebook veszélyes, hanem minden social media felület, amit sokat használunk. Napi legalább két óra időtöltés a közösségi oldalakon már jó eséllyel vezethet depressziós érzésekhez.

A Cyberpsychology, Behavior and Social Networking újságban publikálták annak a kutatásnak az eredményeit, amelyet még 2013-ban végeztek 750 főiskolás bevonásával. A kutatók kapcsolatot találtak a sok social media használat és a növekvő mentális problémák között, amelyek között a súlyos szorongás és az öngyilkos gondolatok is gyakran előfordultak.

Hozzátették azért, hogy természetesen nem csupán a közösségi oldalak a felelősek az egyre gyakrabban és szélesebb körben előforduló mentális gondokért, a jelenségben több faktor a ludas, de feltűnően nőtt a negatív gondolatok intenzitása és száma azoknál az embereknél, akik a monitorba és a telefonjukba bújva állandóan ezeken a site-okon lógtak. Külön felhívták a tanulmányban a figyelmet arra, hogy a fiataloknál még intenzívebben jelentkeztek a depresszív gondolatok, minél fiatalabb volt az alany, annál erősebb hatást tettek rá a közösségi oldalak.

Napi két óra a Facebookon depresszióhoz vezethet

Ez nem azt jelenti, hogy a Facebook és társai okozzák a depressziót, hanem azt, hogy a bennünk lévő negatív érzelmek felerősödnek és súlyosbodnak, ha túl sokat nézzük mások életét. Óhatatlanul is folyton összehasonlítjuk magunkat az ismerőseinkkel ezeken az oldalakon, amitől erősödik az elégedetlenség- és reménytelenségérzésünk. Ahelyett, hogy közösségi élményt élnénk át a közösségi oldalakon, egyre inkább elmagányosodunk, és úgy érezzük, nincs olyan jó életünk, mint másoknak, nem érünk fel hozzájuk.

Ezzel a kisebbségi érzéssel pedig kart karba öltve jár együtt az önbizalom csökkenése, amitől csak egyre rosszabbul érezzük magunkat. A megoldás nem feltétlenül az, hogy soha többé ne menjünk még a Facebook közelébe sem, inkább csak csökkentsük a mértékét, ha úgy érezzük, hogy lelombozó hatással van ránk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top