Életmód

A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse

Az ananász nem minden formájában égeti a zsírt; és még sok hasznos infó a zsírégető gyümölcsökről a fitneszvilágbajnoktól, Bánkuti Gabitól.

1. Ribizli:  Beleharapok, és az ízlelőbimbóim összehúzódnak enyhén savanykás íze miatt. Tudom, hogy a cukortartalma elenyésző, érzem a nyelvemen fanyar, de frissítő levét, ahogy szétpattognak a fogam alatt a szemek. A ribizli pompás fegyver a szabad gyökök elleni védekezésben, mert magas a flavonoidtartalma, több kutatás is kimutatta, hogy daganatmegelőző hatása van, ráadásul segíti a C-vitamin felvételét a májban.

Természetes vízhajtó és béltisztító hatású. A magjában található zsiradék hasonló az emberi bőrben találhatóhoz, így bőrünk kiválóan be tudja építeni ezt a növényi zsiradékot. A paleo étrendben kiemelkedő szerepe van ennek a gyümölcsnek. 3 fajtáját ismerjük: a piros, a fehér és a fekete ribizlit.

A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse
A cikk szerzője Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok, tréner, itt megnézheted, hogyan edzette a francia idegenlégiósokat.
 

2. Egres: Ahány ház, annyi név: egres, köszméte, piszke. Emlékszem, hogy a balatoni nyaralónknál a kerítés mellé volt ültetve 4-5 tő, és júliustól már lehetett szüretelni. Szárazságtűrő és melegkedvelő növény, érdekes módon a gyümölcsnek a cukortartalma mégsem jelentős. Nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, pektintartalma azonos az almáéval, így jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Székrekedés esetén enyhíti a panaszokat, és rendszeres fogyasztása segíti a bélműködést.

3. Fekete szeder: Imádom a szedret, az érett, fekete szemeket, isteni íze és illata van, édeskés frissítő. Pár héttel ezelőtt vizsgázni voltam a nagy melegben, és amíg a vizsgabiztosokra vártunk, beálltam egy árnyat adó fa alá. Pár perc múlva azt vettem észre, hogy mintha dobálnának fentről, érett szederszemek hullottak rám, és persze a fehér ingemre is, pechemre. Nem is kell tovább taglalnom, egy biztos, hogy látványosan beszínezte lilás nedvével a ruhámat, ebből is látszik, hogy értékes színanyagtartalma van, amely jó hatással van a szívre, a cukorbetegségre, és magas flavonoidtartalma miatt a rákmegelőzésben is oszlopos helye van.  A bőrünk és szemünk védelmét is szolgálja. A leveléből készült tea izzasztó hatású, hasmenés ellen, salaktalanítónak és vizelethajtóként alkalmazzák.

4. Áfonya: 2003-ban találkoztam ezzel a bogyós gyümölccsel, akkor az egyik vendégem, aki hozzám jár edzeni, vásárolt nagy tételben magának áfonyát, amiből finom lekvárt készített, azt mondta, hogy minden évben főz be, és fagyaszt le nagy mennyiséget a hűtőjében, mert hatalmas antioxidáns-tartalma van, finom lekvárként, sütemények alapanyagaként, de a legjobb és legegészségesebb frissen. Utánaolvastam, és megdöbbentő adatot találtam, mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.

Egyetlenegy baj van vele, hogy sajnos drága, viszont a legfrissebb kutatási eredmények szerint segíthet a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák és a szürke hályog kialakulásának megelőzésében. Az áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás), hatásait tekintve ezenkívül öregedésgátló, segít megőrizni az egészséges bőrt, és csökkenti a kor előrehaladtával kialakuló bőrhibákat. Enyhíti a hasmenés és a székrekedés tüneteit, csökkenti az emésztőrendszer gyulladását.

A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse

5. Sárgadinnye: Vacsorára egy finom sárgadinnye porsciutto sonkával és balzsamecettel. Hmmmm próbáltad már? Gyerekkoromban nem ízlett, olyannyira, hogy semmit nem voltam hajlandó megenni, amiben sárgadinnye van, sem desszertként, sem főételként, sem krémlevesnek, de még fagyiban sem kedveltem. Anyukám viszont minden nyári estén szinte csak ezt ette, viszolyogtam még az illatától is, de igaz, hogy az ember ízlése idővel megváltozik, mára már a hűtőmben biztos fellelhető ez a lédús gyümölcs, és egyszerűen megveszek érte. Nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag.

A méregtelenítésben is hatalmas része van, hiszen magas a víztartalma, narancsbőr ellen kiváló eszköz. A magas folyadéktartalma miatt hidratálttá teszi a bőrt, ápol kívülről és belülről is, mert belül tisztít, kívül pedig feszessé és üdévé varázsol minket. Magas rosttartalma miatt serkenti az emésztést az anyagcsere-folyamatokat, tisztítja a bélrendszert, és teltségérzetet okoz. Kiváló választás. A piacon vásárolhatunk belőle, sima héjút, rücsköset, hálósat vagy barázdáltat, húsa lehet narancssárga vagy zöldes árnyalatú.

6. Görögdinnye: Érdekes az elnevezés, de a görögdinnye nem Görögországból, hanem Egyiptomból származik. A fáraókutatók a sírokban is találtak görögdinnye-maradványokat. A gyümölcs 95%-a víz, ezért a nyári melegekben egy behűtött dinnyeszelet kiváló víz- és energiaforrás, hidratál. Hasonlóan a kistestvéréhez béltisztító és méregtelenítő hatású. Feszesíti a bőrt, hatásos a narancsbőr ellen, gyulladáscsökkentő hatása van. A magjait is használják gyógyításra, a kutatási eredmények alapján vesekárosultaknak és cukorbetegeknek is gyógyír lehet.

A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse

7. Citrom: Akiknek a pocakjuk alsó részén, a derékrészen és a fenekükön van makacsul lerakódva a zsír, és sem diétával, sem edzéssel nem tudjuk lebontani, azoknak javasolom a citrom fogyasztását. Érdekes módon a benne lévő C-vitamin fehérjével párosítva olyan hormonok termelését serkenti, amelyek ezeknek a makacs zsíroknak a bontását segítik elő. A méregtelenítő kúrák alapját képezi a citrom fogyasztása, hidratálja a testet, feszesíti a bőrt, a szervezetünkben található mérgeket segít emészthető anyagokká alakítani, és abban is szerepe van, hogy ezek távozzanak a szervezetből, mert vízhajtó hatása is van. Erősíti az immunrendszert, és lúgosítja a szervezetet, ezért gyulladáscsökkentő hatású, lassítja az öregedési folyamatokat, a piros, pigmentált bőrre cseppentve halványítja a foltokat, hatásos zsírbontó ráadásul, a koffeinről  leszokni is segít. Elég reggelenként egy nagy pohár citromos víz, és frissek, üdék leszünk.

8. Sárgabarack: Másik nagy kedvenc gyümölcsöm. A boltban mindig megszagolgatom a gyümölcspultnál, fantasztikus illata van. Amikor megveszem, a narancssárgás-piros naplemente-árnyalatú szemeket válogatom ki, a közepesen puhákat, mivel gyorsan beérik, és egyből meg kell enni. Ásványi anyagokban és nyomelemekben, vitaminokban gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, vírusölő. A bélrendszerre jótékony hatása van. Aki gyakran eszik sárgabarackot, és használja a gyümölcshúsánál is értékesebb barackmagolajat a bőrére, hajára, annak feszes és puha, ránctalan bőre lesz.

A világbajnok 10 kedvenc zsírégető gyümölcse

9. Ananász: A fogyókúrázók biztos ismerik már az ananász jótékony hatásait, de valójában nem a gyümölcs fogyasztásától fogunk fogyni, hanem a benne található bromelintől, aminek fehérjebontó hatása van. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül.

A bromelin segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát. Emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok, ezért tisztítókúrához is javasoljuk. Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegénység esetén is, poszttraumás duzzanatok kezelésében, hasnyálmirigy- és bőrproblémák, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is.

10. Kivi: Kellemes ízű, kissé savanykás, sok apró magvú gyümölcs. Bársonyos héjából egy kiskanál segítségével könnyen kikanalazhatjuk, mint egy fagylaltot. A téli időszakban erőteljesen immunerősítő hatása van a rendszeres fogyasztásának, naponta 1-2 kivi elég is, más citrusfajtákkal keverve. Jótékony hatása van a látásra, stabilan tartja a vércukorszintet, így kevésbé leszünk éhesek.

Esti órákban már nem javaslom a fogyókúrázóknak a gyümölcs fogyasztást, mert bár a fentieknek kicsi a cukortartalma, de akkor is tartalmaz mindegyikük gyümölcscukrot. Délután négy után már ne egyetek gyümölcsöt!
 

Olvass még több cikket Gabitól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top