Életmód

Jó alvás, jobb emlékezet?

Az alvás nemcsak óvja az emlékezetet a feledékenység ellen, hanem segít az emlékek könnyebb felidézésében – áll egy tanulmányban.

Egy hétfőn publikált kutatás szerint alvás után könnyebben felidézünk dolgokat, amelyekre az ébrenlét alatt nem tudtunk visszaemlékezni.

Az Exeteri Egyetem és a spanyol Basque Centre kognitív, agyi és nyelvi kutatóközpontja önkéntesek bevonásával végezte kutatását. A résztvevőknek új és kitalált szavakra kellett visszaemlékezniük, amelyeket egy éjszakai alvás vagy azonos idejű ébrenlét előtt mondtak nekik.

Jó alvás, jobb emlékezet?

A szavakat a hallottak után nyomban, majd az alvási vagy ébrenléti szakasz után kellett ismét visszamondaniuk. Az eredmények szerint a résztvevők alvás után jobban emlékeztek a szavakra, mint azonos idejű ébrenlét után.

Az alvás csaknem megduplázta a korábban nem ismert szavak felidézésének esélyét, ami azt jelzi, hogy élesítheti az emlékezetet az éjszakai alvás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top