Életmód

Magyarok és az újrahasznosítás

Te figyelsz arra, hogy feleslegesen ne nyomtass? Külön válogatod a szemetet? Milyen csomagolású termékeket veszel? Lássuk, mi a helyzet itthon!
Magyarok és az újrahasznosítás

Hazánkban és világszerte is egyre nagyobb figyelmet kap az újrahasznosítás, ugyanis be kell látnunk: ha a környezettudatos életmód fogalmával nem barátkozunk meg, rövid időn belül érezni fogjuk környezetromboló életvitelünk káros hatásait.

A MÉH-telepektől a hulladékudvarokig

Az újrahasznosítás egyik fő célja a Föld erőforrásainak kímélése, vagyis az életterünk megóvása: ha környezettudatosan élünk, kevesebb fát kell kivágni és a természetbe kerülő hulladék mértéke is csökken.
Magyarországon a II. világháborút követően MÉH néven állami vállalatot hoztak létre: akkoriban az ócskavas- és színesfémgyűjtésnek kitüntetett szerepe volt, ugyanis a nehézipar nyersanyag-szükségletének fedezését szolgálta. Mára a szelektív hulladékgyűjtés rendszere fokozatosan elterjedt, de ennek ellenére a lakosság mindössze a háztartási hulladék 17 százalékát gyűjti szelektíven.
A nagyobb környezettudatosság érdekében már több városban bevezették a házhoz menő gyűjtést, így nagyobb mennyiségű és tisztább szemetet lehet begyűjteni. Az EU támogatásával az idén fejezték be az új rendszer kiépítését, amely éves szinten 20-25 ezer tonnával növeli a begyűjtött szelektív hulladék mennyiségét.
Ha veszélyes anyagot szeretnénk leadni, a hulladékudvarok segítséget jelenthetnek: ezeken a speciálisan szelektív hulladéktárolásra kialakított helyeken az újrahasznosítható és egyéb hulladékokat ingyenesen leadhatjuk.

Kartonbútorok és viráglámpák

Magyarok és az újrahasznosítás

Itthon megközelítőleg 100 cég foglalkozik a hulladékok hasznosításával, de a funkcionalitáson túl a kreativitásban sincs hiány. Külön ki kell emelnünk Terbe Jánosnak köszönhetően a magyar szabadalomként jegyzett kartonbútort – mely nemzetközi sikereket ért el –, és egy fiatal magyar feltaláló, Horváth Péter, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának terve is figyelemre méltó: viráglámpájával a szmogtól szabadítaná meg a városokat, amellett, hogy esti utcai fényt is biztosítana.

A műanyag számos lehetőséget kínál az újrafelhasználásra: kerítések, padok, de akár hajómólók is készülhetnek hulladékból. Ezeket és még sok minden mást is bemutat a Hulladékból Termék Kiállítás. Te mit teszel a környezetedért?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top