Életmód

“Érdemes most nekiállni diétázni a bikiniszezonra?” – 8 kínzó kérdés-válasz nyár előtt

Balogh Rita fitneszsportedző gyűjtötte össze azokat a kérdéseket, amelyeket ilyenkor májusban a legtöbben kérdeznek tőle strandszezon előtt. Minden, amit tudni akartál az edzésről, az almákról, a nyári italozásokról, a kánikula alatti edzésekről...

1. Nyakunkon a strandszezon, tehetünk ilyenkor még valamit a bikiniformánk érdekében?

Sosem késő elkezdeni többet edzeni, egészségesebben táplálkozni, erre a nyári bikiniszezon tökéletes motiváló erő lehet. De az igazság az, hogy aki eddig egyáltalán nem figyelt oda magára, az ne várjon csodát a nyárra, túl nagy eredményt pár hét alatt nem lehet elérni. Ennek ellenére 2-3 kg-tól még megszabadulhatunk az utolsó nagy hajrában, mégpedig a sokat hangoztatott napi ötszöri kis adagokban való étkezéssel, különösen a vacsorára odafigyelve, és a megfelelő napi vízfogyasztással.

2. Tényleg csak mértékkel szabad enni a friss gyümölcsökből? Mire érdemes odafigyelni?

A friss gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ezért érdemes napi szinten fogyasztani őket. Viszont figyelembe kell venni, hogy fruktózt, más néven gyümölcscukrot tartalmaznak. Ezért azoknak, akik diétáznak, érdemes alacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsöt sűrűbben fogyasztaniuk: alma, szeder, málna, eper és ribizli.

3. Milyen mozgásformát ajánlanál melegben?

A kánikulában végezett sport jelentősen megterheli a szív- és érrendszert, így a kardioedzéseket, mint például a futást is, érdemes a kora reggeli és esti órákra időzíteni. A megfelelő vízfogyasztás pedig különösen nagyon fontos! Érdemes otthoni vagy edzőtermi teljes testet átmozgató rövid, de intenzív mozgásformát választani.

4. Nyári időszakban hetente hányszor érdemes sportolni?

Hetente 3-4 alkalmat javaslok. Ezen felül érdemes hetente legalább egyszer úszni is, hiszen a nyári időszakban sokkal többet vagyunk vízpart közelében, használjuk ki.

5. Ha szeretnék alkoholt inni, és az alakomra is vigyázni, mire figyeljek?

Az alkoholoknak igen magas a glikémiás indexük, ezért hirtelen emelik meg a vércukorszintet, így a legkevésbé sem alakbarát italok. Főleg a több összetevőkből álló koktélok. Ha mégsem szeretnél lemondani az alkoholos italokról, akkor részesítsd előnyben a száraz vörösborokat, vagy a koktélok közül a Bloody Maryt vagy a mojitót.

 Itt van egy jó NLCafés táblázat arról, hogy mennyi kalória van a nyári piákban.

6. Szeretek nassolni, mit tanácsolsz?

A nassolással követjük el a legnagyobb bűnözést, hiszen többnyire ilyenkor csokoládé, sütemények, chips, pattogatott kukorica, olajos magvak kerülnek elénk, melyek egytől egyig rendkívül magas kalóriatartalmúak. Sokan hibásan úgy vélik, hogy jobb, ha chipsek, csoki helyett magvakat eszegetnek, holott például 100 g mogyoróban több mint 600 kalória van. Ezért érdemes csak óvatosan fogyasztani őket.

7. Hogyan lehet megállni a nyaralás alatti nagy evészetet?

Nem könnyű ilyen esetben, hiszen egész évben mindenki a felhőtlen pihenést, szabadságot várja, ahol kicsit elengedheti magát. A szállodák, éttermek bőséges kínálata pedig szinte mindig túlevéshez vezet. Nem gondolom egy ilyen egy-két hetes nyaralásnak a szigorú diétáról kellene szólnia, bátran kóstoljunk meg új ételeket, főleg ha egy idegen ország ételeiről beszélünk. De ügyeljünk a mértékre, lehetőleg ne a vacsora legyen a legfőbb étkezés, és tervezzünk be aktív pihenőnapokat is: röplabda, tollaslabda a parton, biciklis/gyalogos városnéző túrák.

8. Több vizet kell innom ilyenkor, mint szoktam?

Igen, ilyenkor magasabb a napi folyadékigényünk, érdemes a napi 3-3,5 liter vízfogyasztásra odafigyelni, ami extrém körülmények között még magasabb is lehet. Közhelyként elmondható, hogy ne az édes, cukros üdítőkkel csillapítsuk szomjunkat, ami a melegben fokozottabban igaz, mert az izzadással nemcsak a folyadékot, hanem ásványi anyagokat is pótolni kell. Remek diétás frissítőket készíthetünk házilag, citromos vizet egy kis mentával megbolondítva vagy uborkás vizet egy kis eperrel.

A cikk szerzője Balogh Rita fitneszedző, fitneszszakértő, tanácsait hónapról hónapra követhetitek a Nők Lapja Cafén

Nemzetközi végzettségű testépítés-fitnesz sportedző. Többéves szakmai tapasztalattal a háta mögött mára az egyik legismertebb új generációs női fitnesztréner. Különböző fitneszmagazinok szakértője. Szerepelt már fitneszmagazin címlapján és kidolgozta saját életmódprogramját, melyet FittAlak névre keresztelt. A legnagyobb közösségi portálon már közel 50 ezren követik tanácsait. Ősszel jelent meg első fitnesz-DVD-je Feszes & Fitt címmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top