Életmód

Jön a pollenszezon – szükséged lesz a zsepire

Mivel 400 millió embert érint, bátran nevezhetjük az allergiát népbetegségnek. Magyarországon is rohamosan nő a különféle pollenekre, szőrre, tollra és még számos egyéb dologra érzékeny emberek száma – óvatos becslések szerint is körülbelül a lakosság egyötöde szenved tőle –, és egyre súlyosabbak a tünetek is. Május közepén járva tehát nagyon is aktuális, hogy bekészítsük a papírzsebkendőt a táskába, mert sorra kezdenek el virágozni a tüsszögtető, könnyfakasztó növények.
 

Legalább 200 olyan növényfaj honos az országban, amelynek a virágzása elhúzódik – némelyik a virágzási elő- és utószezonnal együtt gyakorlatilag egész nyáron hinti az allergiások gyötrő polleneket. Általában ezek okozzák a szénanáthát, amit a legtöbben magával az allergiával azonosítanak. Állandó orrfolyás, kipirult, kisebesedett orr és könnybe lábadt szemek a legjellemzőbb tünetei a ennek az allergiatípusnak, ezenkívül tüsszögés, orrviszketés, szemszárazság, fejfájás és eldugult légutak nehezítik az ettől szenvedő ember mindennapjait. Sokakat annyira megvisel ez a betegség, hogy elköltöznek a nyári időszakra hegyvidékre vagy ha tehetik tengerpartra, de igazából ez is csak félmegoldás, hiszen számos növényfaj májustól szeptemberig teríti szét a széllel a virágporát, ennyi időt pedig nem lehet nyaralással tölteni minden évben. Lássuk akkor, pontosan melyik növényekre is kell ügyelnünk, és kinek mikor lesz szüksége a legnagyobb csomag papírzsebkendőre a túléléshez!

Jön a pollenszezon - szükséged lesz a zsepire

Virágázási főszezonok allergiát okozó növényeknél 

Május
Fűzfa, Nyírfa, kőrisfa, tölgyfa, szagos borjúpázsit, réti ecsetpázsit, bükkfa
közönséges oroszlánfog, árpa, erdei fenyő, csomós ebír, rozs, réti perje, vadrozs, csenkesz, lándzsás útifű

Június
Tölgyfa, szagos borjúpázsit, réti ecsetpázsit, árpa, erdei fenyő, csomós ebír, rozs, réti perje, vadrozs, csenkesz, lándzsás útifű, bodza, komócsin, csalán, búza, hársfa, tippan, francia perje, taréjos cincor, libatop, akác, aranyzab, angol perje, selyem perje

Július
Réti ecsetpázsit, vadrozs, csenkesz, lándzsás útifű, bodza, komócsin, csalán. hársfa, tippan, francia perje, taréjos cincor, libatop, kukorica, ürömfű, aranyzab, angol perje, selyem perje, aranyvessző,

Augusztus
Parlagfű, lándzsás útifű, csalán, libatop, ürömfű, angol perje, selyem perje, aranyvessző

Jön a pollenszezon - szükséged lesz a zsepire

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top