Életmód

Ezért szépít az alvás!

Azt már biztosan te is észrevetted, hogy ha nem alszol eleget, az bizony rajta hagyja a nyomát az arcodon. De vajon miért szebb azok bőre, akik kipihenik magukat, és miért jelennek meg a szem alatt karikák egy hosszúra nyúlt szombat éjszaka után?

Az alvás hiánya a hajszálerekre tágító hatással van, és a kitágult erekben szaladó vér színe átüt a bőrön, ezért jelennek meg a szem alatt – ahol vékony a bőr, és sűrűn találhatók hajszálerek – a sötét karikák egy átmulatott éjszaka után. De nem ez az egyetlen hátulütője a kialvatlanságnak a bőrre nézve. A kielégítő mennyiségű éjszakai pihenés során ugyanis az agy idegrendszere is regenerálódik: az idegrostokat borító mielin termeléséért felelős sejtek jóval aktívabbak ilyenkor. Ha azonban alvás hiányában nem fejthetik ki hatásukat, a mielinréteg elvékonyodik, ami idegességet, stresszt okoz, és növeli a sérülékenység érzetét. A stressz, a félelem pedig kiül az arcra, akármennyire is szeretnénk titkolni: a tekintetünk és külsőnk zaklatott lesz, és öregebbnek látszunk majd, mint amennyit a valódi életkorunk indokolna.

Miért szépít az alvás?

Ha a kialvatlanság ráadásul komolyabb éjszakai dorbézolással is párosul, az még súlyosabb nyomokat hagy az arcon másnap: az alkohol ugyanis jelentősen lerontja még annak a kevés alvásnak a minőségét is, amire időnk jut, a dohányzás pedig a vér oxigénszállító képességét csökkentve teszi rugalmatlanná a bőrt, ami így a kelleténél idősebbnek látszik, ráncos és száraz lesz.

A bőröd álmodban szépül

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tehát elengedhetetlen a bőr szépségéhez. Ebben az időszakban regenerálódnak a sejtek, megújul a bőr, és általában véve az egész szervezetben számos olyan biológiai – hormonális és metabolikus – folyamat zajlik le, amely éber állapotban nem történhet meg. Ha ezek a folyamatok nem játszódhatnak le zavartanul, annak nem csupán a bőr szépsége látja kárát, hanem az egészség más területeire is kihat: magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki.

Mennyi alvás kell a szép bőrnek?

Jó hír viszont, hogy a bőr viszonylag könnyen regenerálódik. A kiesett éjszakai alvás délután is pótolható, vagy behozható úgy, hogy következő este hamarabb fekszünk, és később kelünk. Az eredmény gyakorlatilag azonnal észrevehető lesz. Most már csak az a kérdés, mennyit is kell ahhoz alvással tölteni, hogy a bőrünk fiatalságát és frissességét megőrizzük? A szakemberek szerint egy felnőttnek 7-8 órát kell nyugodt alvással töltenie ehhez, de például a hagyományos kínai orvoslás mesterei ennél többet, akár 9-10 órát is elképzelhetőnek tartanak. Az igazság a kettő között lehet fél úton. Mindenkinek ugyanis más az alvásigénye: van aki, 5-6 óra alatt kipiheni magát, másnak viszont legalább 9 óra kell ahhoz, hogy a szervezete újra feltöltődjön – és ennek semmi köze a lustasághoz. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mi az ideális számára. Ugyanakkor ne essünk át a ló túloldalára sem: a túl sok alvással töltött idő éppen úgy árt a szépségnek, a bőr rugalmasságának és általában a szervezet működésének, mint a kialvatlanság.

Miért szépít az alvás?

A beauty sleep receptje

A szép bőr legjobb alvásreceptje ezért ez: kísérletezd ki, mennyi az az idő, amit egyhuzamban aludnod kell ahhoz, hogy teljesen frissen, kipihenten ébredj. Alakíts ki olyan életritmust, amiben ezt a mennyiséget naponta tartani tudod. Fontos, hogy ne csak az időtartam legyen meg, hanem a kiszámíthatóság is: mindennap ugyanakkor kelj és ébredj. Ehhez adj még hozzá naponta 20-25 perc délután szunyókálást – ha lehetséges –, amit a bőröd látványosan meg fog hálálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top