Életmód

Leg-leg-leg édesanyák

Összegyűjtöttünk az anyasággal kapcsolatban néhány olyan elképesztő rekordot, amitől valószínűleg eláll majd az olvasó lélegzete. Ezek tényleg hihetetlen "teljesítmények", de miközben olvassuk őket jusson eszükbe, hogy nem csak ők nagyszerűek és csodálatosak, hanem valamennyi nő, aki gyermeknek ad életet. Minden édesanyát megilleti a tisztelet és megbecsülés egész életén át, bármikor és bármennyi gyermeket is hozott a világra.

Ikerszülések rekordjai

A különféle modern megtermékenyítési módszerek új lehetőséget teremtettek azoknak a pároknak, aki korábban csak álmodozhattak arról, hogy gyerekük szülessen. Sőt, ezekkel a módszerekkel az ikerszülések és hármas ikrek születése egészen hétköznapi dologgá vált, hiszen a mesterséges méhen belüli megtermékenyítés során több, nem ritkán 4-5 életképes magzat is fejlődik az édesanya testében. Így történhet meg, hogy időnként egy anya különlegesen sok gyermeknek ad életet egyszerre.

1997-ben az Egyesült Államokban például 7 gyereke született a McCaughey házaspárnak. A négy fiú és három lány elfogadható testsúllyal (1500 gramm körül) jött világra, és bár voltak különféle egészségügyi problémáik, nem csak túléltél a születést, de normális ütemben növekedtek is. Érdes módon épp a legkisebb, Joel volt közülük az, akinek semmilyen hosszan tartó egészségügyi problémája nem alakult ki.

A McCaughey család hetes ikerei Oprah Winfrrey televíziós műsorában
A McCaughey család hetes ikerei Oprah Winfrrey televíziós műsorában

Bár már ez is elképesztő szám, és szinte hihetetlen, hogy egy anya hét gyermeknek tudott egyszerre életet adni, mégsem ők jelentik a “rekordot”, hanem a szintén amerikai Chukwu házaspár, akiknek szintén mesterséges megtermékenyítés követően születtek gyermekik. Szám szerint nyolc! Közülük az első 1998. december 8-án érkezett meg (15 hetes koraszülöttként), majd a többi kicsi is megszületett két héttel később császármetszéssel. A legkisebb, egy lány egy héttel később meghalt, de hét testvére szépen fejlődésnek indult, és 7 évvel később, amikor az utolsó orvosi feljegyzést készítették róluk valamennyien egészségesek és boldogak voltak.

Legtöbb gyereknek életet adó édesanyák

Több legenda is kering arról, hogy ki volt a legtermékenyebb édesanya az emberiség történelmében. A tudomány által elfogadott vélemény szerint az oroszországi Vaszilijev házaspár részesült a legnagyobb áldásban: 27 terhességből összesen 69 gyermekük születette, akik közül 67 túl is élte a gyermekkort. A férj első felesége összesen 16 ikerpárnak adott életet, 7-szer szült hármas ikreket, és négyszer négyes ikreket, 1725 és 1765 között. Vaszilijev bácsi a nagy családot szerethette, mert ezek után még a második felesége is megajándékozta egy kazalnyi gyermekkel: összesen 18 születette ebből a házasságágból.

A népes Gravata család - 62 testvér egy képen
A népes Gravata család – 62 testvér egy képen

Mondhatnánk, hogy ez csak mesebeszéd, hiszen az egész történet túl régen volt. Vannak azonban sokkal könnyebben ellenőrizhető szülési rekordok is: a toszkán Gravata házaspár az 1900-as évek elején például 62 gyermek nevelt – valamennyit ugyan az az édesanya szülte.
Az argentin születésű, de Chilébe vándorolt Leontina Albina pedig 1943-ban ment férjhez, és 55 évesen szülte meg ötvenötödik gyermekét, 1981-ben. Ezen kívül állítása szerint még 9 további gyermeke volt, akiket viszont nem regisztráltak hivatalosan. A gyermekek közül 11-en eltűntek egy földrengésben és többen kicsi gyermekként meghaltak, de 24 fiú és 16 lány, tehát összesen 40 gyermek egészségben megérte a felnőttkort a népes Albina családban.

A legidősebb édesanya

Csodálattal vegyes borzongással hallgatjuk azokat a híreket, amik idős korban szülő asszonyokról szólnak. Nem a 40-es években járó nőkről van szó, hanem azokról, akik 50-60 évesen adnak életet gyermeknek, ami önmagában is csodaszámba menő dolog. A legidősebb édesanya szemében azonban még ezek a nők is fiatalok, hiszen Omkali Singh, az észak-indiai Utttar Prades-ban 74 évesen szült. Ráadásul ikerpárt! (A testvérek közül a kislány négy éves korában elhunyt.)

Omkali Singh (74) és férje, Charan (83) ikrei
Omkali Singh (74) és férje, Charan (83) ikrei

Sokan felelőtlennek tartják és kérdőre is vonják a ma 80 éves asszonyt, amikor az utcán 6 éves kisfiával, Amritwani sétál. Ám Omkali egyáltalán nem bánja ezt, és állítása szerint a gyermek születése erősebbé, boldogabbá tette. Hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy az öltöztetéssel és fürdetéssel akadtak gondjai, hiszen ennyi idősen már nem mentek könnyen ezek a dolgok nekik. A szomszédok szerint azonban helyesen tette, hogy vállalta a gyermeket, hiszen közte és az idén 89 esztendős férje, Charan között nagy a szeretet és a megértés, a kis gyermek ezért jó családba került.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top