Életmód

Veszélyes lehet a túl sok fogorvosi röntgen

A fogorvosi röntgen túl gyakori használata megemeli a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát, állítják brit szakemberek.

A pajzsmirigy rendkívül érzékeny a sugárzás útján kialakuló karcinogenezisre, avagy daganatképződésre, de a fogorvosi röntgenkészülékek esetében mégis csak ritkán jut eszünkbe, hogy azok veszélyeztetik a pajzsmirigyünk egészségét az általuk kibocsátott sugárzással. Ráadásul, a pajzsmirigyrák kialakulásának megemelkedett kockázata nem is kifejezetten a betegeket érinti, hanem a röntgenkészüléket kezelő fogorvosokat és fogorvos-asszisztenseket, állítják az új tanulmányt szerző brit kutatók.

Veszélyes lehet a túl sok fogorvosi röntgen

A brit szakemberek 313 pajzsmirigydaganatos beteggel készítettek interjút, illetve ugyanezt a procedúrát megismételték egy ugyanilyen létszámú kuvaiti kontrollcsoporttal is. Ennek eredményeként állapították meg, hogy a fogorvosi röntgenkészülékek által kibocsátott sugárzás összefüggést mutat a pajzsmirigyrák kialakulásának megemelkedett kockázatával, ez az összefüggés pedig nem mutat eltérést semmilyen más körülmény változása esetén sem, tehát sem nem vagy kor, illetve egyéb tényezők nem befolyásolták az eredményeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top