Életmód

Ha fogyni akarsz, az étrend a legfontosabb

Ha fogyni akarsz, az étrendre kell a leginkább odafigyelned. Fontosabb, mit és mennyit eszel, mint az, hogy mennyit mozogsz.

A fogyáshoz a helyes étrend betartása fontosabb a testmozgásnál – minderre három tudós világít rá a British Journal of Sports Medicine című szaklapban – írja a Daily Mail. Tanulmányuk a mozgásszegény életmód és az elhízás összefüggésénektévhitét” kívánta eloszlatni. A tudósok szerint ugyanis a “helytelen étrendet nem lehet lefutni”. A rendszeres testmozgás ugyanakkor alapvető eszköze a súlyos krónikus betegségek, köztük a kettes típusú cukorbetegség, a szívproblémák és az időskori demencia megelőzésének.

Ha fogyni akarsz, az étrend a legfontosabb

A kutatók keményen fogalmaznak, szerintük az elhízás egyértelműen a cukor és a szénhidrátok túlzott fogyasztásának köszönhető: “a kalóriadús étrend több egészségügyi problémát okoz, mint a mozgásszegény életmód, az alkohol és a dohányzás együttvéve”.

Az ausztrál kormány tudományos intézetének (CSIRO) kutatási igazgatója szerint ugyanakkora tévhit az is, ha kizárólag a cukrot és a szénhidrátokat tartják az elhízás egyedüli felelősének. “Az ausztrálok több mint 30 százaléknyi energiatöbblete a kényeztető ételekből származik, amelyek közül soknak lehet magas a cukor- és szénhidráttartalma, ám sok az olyan is, amelyben rengeteg a zsír és a só” – magyarázza a szakember, aki úgy véli, az egészséget és a jó közérzetet nem lehet csupán azzal elérni, ha egyetlen tápanyag elhagyására koncentrálunk. A testmozgás számtalan előnnyel jár, ám az inkább a fogyással elért testsúly megtartásában segít, mintsem a súlyvesztésben.

További cikkek fogyás témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top