Életmód

3+1 tipp, hogyan spórolj munkanélküliként

Ha valaki munkahely után kutat, annak sajnos össze kell húznia a nadrágszíjat. Az álláskeresési járadék folyósítási ideje véges, és ha nem sikerül hamar munkát találni, a mindennapokban is jelentkezhetnek az anyagi nehézségek.

Nekem szerencsére korábban volt alkalmam megtanulni spórolni, anno gyakornokként elég kevés pénzt kellett beosztanom. Amikor – most már lassan két hónapja – álláskereső lettem, azonnal “átkapcsoltam” takarékos üzemmódba, és igyekeztem minimálisra csökkenteni a kiadásaimat. Nyilván nem lehet mindent kivédeni, hiszen a lakás rezsijét fizetni muszáj, enni kell, és a telefonszámla is megérkezik hónap végén.

Azokat a dolgokat szedtem össze, amiken álláskeresőként nem is olyan nehéz spórolni. Csupán annyi az egész, hogy sok mindenre nem adunk ki pénzt, ha nem járunk el rendszeresen otthonról.

 

1. Nem kell bérletet venni. Budapesten havi 9500 forintot takaríthatunk meg rendszeres utazás nélkül, ami egyáltalán nem kis összeg. Ha autóval jártunk dolgozni, a benzinen is sokat spórolhatunk, nem beszélve arról, hogy a kocsi mentesül a napi amortizáció alól, és szépen pihen az utcán/garázsban. Persze nem azt akarom mondani, hogy álláskeresőként tapasszuk oda magunkat a monitor elé, és ki se tegyük a lábunkat otthonról. Hanem lássuk be, a kimozdulásnak nem mindig kell pénzbe kerülnie: például busz vagy autó helyett gyalog is elintézhetjük a bevásárlást. Ha pedig messze van a bolt, fogjuk fel napi sportként a kutyagolást. Itt a jó idő, én már előbányásztam a biciklit is, isteni a napsütésben tekerni. 

TIPP: Mivel az állásinterjúkra mászkálást persze nem lehet megúszni, ha ilyen alkalom adódik, és már úgyis veszek buszjegyet, hogy bemenjek a városba, igyekszem “tömbösíteni” a tennivalóimat. Például ugyanarra a napra időzítem mondjuk a banki ügyintézést, speckó üzletek meglátogatását, a fodrászt és egy-két baráti találkozót. Így kevesebb jegy fogy, én pedig összekötöm a kellemeset a hasznossal!

3+1 tipp, hogyan spórolj munkanélküliként

2. Van idő otthon főzni. Bár nagyon finom és változatos tud lenni a munkahelyi étterem vagy az ebédhordó cégek kínálata, általában olcsóbb otthon elkészíteni az ebédet. Nem beszélve arról, hogy így könnyebb tartani a különböző diétákat, illetve jobban oda lehet figyelni az egészséges táplálkozásra, az alapanyagok minőségére.

TIPP: Kihasználatlan kreatív hajlamainkat is kiélhetjük a konyhában: ha nincs kedvünk (vagy ugye pénzünk) boltba menni, vadásszuk össze a kamrában bujkáló hozzávalókat, és próbáljunk valami egyedit alkotni, akár a net segítségével. Jó móka lesz!

További két hasznos tipp az Álláskaland blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top