Életmód

Ébredj korábban, így fogyhatsz a legkönnyebben!

És még csak sanyargatnod kell sem magad.

Napfelkelte és reggeli ragyogás – ezentúl ne csak a filmekben nézd. A chicagói Northwestern Egyetem kutatói szerint ugyanis, akik a napfelkelte fényeire ébrednek, könnyebben szabadulhatnak meg fölösleges kilóiktól is.

A kutatásban 54, átlagosan harminc éves nő és férfi vett részt, akiknek feladata csupán annyi volt, hogy a csuklójukra erősített monitort viseljék. A készülék egy héten át a reggeli napfény alapján gyűjtötte az adatokat. A kutatásban résztvevők valamennyien követték az ajánlott diétát a hasonló kalóriabevitel érdekében. A kapott adatok azt bizonyították, hogy azoknak az embereknek, akik napfelkeltekor ébrednek, jóval alacsonyabb a testtömegindexük (BMI), mint a később kelőké, figyelmen kívül hagyva az életkort, a mozgást és az étkezést.

Ébredj korábban, mert így fogyhatsz a legegyszerűbben

Vajon miért fogyhatunk könnyebben, ha korán kelünk?

A kérdésre két lehetséges választ találtak a tudósok. Az egyik szerint a kora reggeli napfény összehangolja a belső órát, amely azt jelenti, hogy napirendünk a természetes és normál alvásritmushoz igazodik. Ez az alvásciklus pedig kedvez az anyagcserének, ami hozzájárul a természetesen fogyáshoz. A másik lehetséges válasz pedig, hogy a reggeli fény jóval erősebben hat a szervezet belső folyamataira, mint a délutáni vagy az esti fények. A kutatók szerint ez a hajnali kék színű fény optimális hatást gyakorol a szervezet normál ritmusára.

A kutatók tanácsa, ha meg szeretnéd tartani karcsúságodat vagy könnyebben fogynál, ébredj a kora reggeli órákban, és nézd a napfelkeltét lehetőleg nyitott ablaknál.

Forrás: Women’s Health

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top