Életmód

Az alkohol veszélyesebb, mint a drog?

Rendszeresen alábecsüljük az alkoholfogyasztás kockázatait, pedig veszélyesebb, mint a kábítószer-fogyasztás – állapították meg német kutatók.

A szakemberek a különféle mámort, kábulatot okozó anyagok fogyasztásával összefüggő halálozási kockázatot számszerűsítették, ebből az derült ki, hogy a marihuána a “legbiztonságosabb” élvezeti cikk. A korábbi hasonló tanulmányoktól eltérően, amelyek az elhalálozások számát vették alapul, a tanulmány szerzői összevetették a vizsgált összes anyag – alkohol, heroin, kokain, dohány, ecstasy, metamfetamin, kannabisz – halálos dózisát egy tipikus fogyasztó által használt mennyiséggel. Kimutatták, hogy eszerint az alkohol a legveszélyesebb élvezeti cikk, míg a táblázatuk végén álló kannabiszszármazékoknál az átlagos fogyasztó által használt mennyiség a halálos dózisnak mindössze 114. része.

Számításaik szerint a legnagyobb kockázattal bíró élvezeti cikkek az alkohol, a heroin, a kokain és a dohány. A közepes kockázatúak közé tartozik az ecstasy és a metamfetamin, és a legalacsonyabb kockázatúak a kannabisz-fűfélék. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top