Életmód

Így alakítsd helyesen a gyerek étrendjét!

A korábbiaknál jóval praktikusabb irányelveket fogalmazott meg a gyerekek helyes iskolai és otthoni étkeztetéséről az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága. A hangsúly azon van, hogy a fiataloknak – és a felnőtteknek – mit kellene enniük, nem pedig azon, mit nem.

“A szülőknek minden lehetőséget meg kellene ragadniuk arra, hogy apró, egyszerű változtatásokkal növeljék a gyerekeiknek kínált ételek és italok tápanyagértékét, az iskolában és azon kívül is” – idézte a LiveScience Robert Murray-t, az Ohiói Állami Egyetem munkatársát.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága szerint az étrendet az öt ételcsoportból – gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és minőségi fehérjék – válogatva kell összeállítani, és a hét folyamán a lehető legváltozatosabban étkezni.

Az élelmiszereket azok legtermészetesebb, legkevésbé feldolgozott formájában érdemes fogyasztani. A szülők kis mennyiségű cukor, zsír és só felhasználásával tehetik vonzóbbá gyermekeik számára ételeket és italokat, jó példának számít az ízesített tej, vagy a reggelire szánt, édesített, teljes értékű gabonák.

Keith Ayoob, a New York-i Albert Einstein College of Medicine táplálkozási szakértője szerint az új irányelvek legnagyobb pozitívuma az, hogy egyetlen ételt sem tiltanak, hanem megadják az embereknek az ahhoz szükséges információkat, hogy jó irányba változtathassanak gyermekük és saját étrendjükön egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top