Életmód

Valentin-nap: Furcsa szokások a nagyvilágból

Közeledik a Valentin-nap, készülünk a szerelem ünnepére. Mindenki tudja, hogy mi itthon hogyan kedveskedünk szeretteinknek, de hogy van ez a világ más tájain? Érdekes Valentin-napi szokások következnek.

Japánban február 14-én a nők ajándékozzák meg a számukra fontos férfiakat különböző fajta csokoládéval, attól függően, hogy milyen a kapcsolatuk. Más és más csokit kapnak a főnökök/munkatársak, a hozzátartozók, egy harmadik fajtával pedig a férjeket, szerelmeket ajándékozzák meg. A csokikat, bonbonokat minden esetben a lányok, asszonyok készítik saját kezűleg. Egy hónappal később, március 14-én a férfiakon a sor, nekik kell megajándékozniuk azokat a nőket, akik korábban nekik kedveskedtek. Arra azonban nagyon kell figyelniük, hogy az ő ajándékuk értékesebb legyen, mint a csokoládé.

Egy kis lárvacsokit Valentin-napra?

Megnézem
Összes kép (1)

Walesben ezen a napon faragott kanalakat ajándékoznak egymásnak a szerelmesek. Így tisztelegnek Dwywen, a szerelmesek védőszentje előtt.

Dél-Koreában február 14-én és március 14-én ugyanaz a szokás, mint Japánban, de akad egy kis különbség. Azok, akik ezen a két napon senkitől sem kapnak ajándékot, április 14-én “gyászolnak”. Fekete tésztát rendelnek és megsiratják a magányukat. Dél-Koreában egyébként egy évben többször is ünneplik a szerelmet: létezik például ölelés napja, csókok napja, rózsák napja.

Valentin-nap: Furcsa szokások a nagyvilágból

Nagy-Britanniában nem sokban tér el az ünnep attól, ahogy mi tartjuk, azzal a különbséggel, hogy a nők február 13-án éjjel babérlevelet tesznek a párnájuk alá, hogy Valentin-nap reggelére megálmodják a sorsukat.

Kínában is ünneplik a Valentin-napot, mégpedig a kínai holdnaptár hetedik hónapjának hetedik napján. Az ünnepet Qi Xi Ji-nek nevezik, ami annyit tesz: a Két Hetes ünnepe. Ezen a napon minden kínai lány azért imádkozik, hogy okos, ügyes asszony váljon belőle, aki boldogan élhet élete párjával. Délután sok gyümölcsöt és süteményt fogyasztanak a szabad ég alatt – Zhinut, a szövőlányt várják, aki a legenda szerint a mennyből leszállva a Földön találja meg az igaz szerelmet. A nap végeztével aztán a távoli éjszakai égboltot bámulja minden lány és asszony, felidézve magukban a szent Zhinu történetét.

Szlovéniában február 14-én, Valentin ébreszti fel a természetet, ezen a napon kezdenek el ébredezni a növények téli álmukból. A szlovénok Szent Gergely napján ünneplik a szerelmet, március 12-én.

 Csináld magad: 3 Valentin-napi ajándék

 Valentin-napi ötletek:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top