Életmód

Az új jóga: kötés és horgolás

A kötés és a horgolás ma már nem csupán a nagyik sportja, a fiatalabb nemzedék is egyre inkább rákap a kézimunkák legkülönbözőbb fajtáira. Nem is tudják közben, hogy igazából milyen jót tesznek magukkal, és azon túl, hogy gyönyörű alkotások kerülnek ki a kezeik közül még a legújabb meditatív formát is gyakorolják kötés, horgolás közben, amit az "új jógának" is neveznek.

Egy sima, egy fordított, egy sima, egy fordított

Elkötelezett híve vagyok a horgolásnak, úgyhogy különösen nagy örömmel olvastam Betsan Corkhill neurológus tanulmányáról, aminek alapján már kimondhatjuk: a kötés, a horgolás, a varrás és a szövés elfoglalhatja méltó helyét a meditatív tevékenységek között.

Engem személy szerint ez nem lepett meg, mert magamon már rég tapasztalom, hogy nem csak azért horgolok esténként, mert égető szükségem lenne még egy kendőre, vagy a gyerekeim ne tudnának élni még egy horgolt unikornis nélkül. Egész egyszerűen ilyenkor teljesen kikapcsolok, bombát is lehetne robbantani mellettem, az sem érdekelne, csak folytatnám a fejemben a számolást csendben.

Tulajdonképpen ezt az érzést írták most le egy 3545 kötős ember által kitöltött pszichológiai kérdőív alapján. A kitöltők fele kifejezetten nagyon boldognak érezte magát kötés közben, míg a többiek stresszmentesnek, nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak írták le magukat. Azok a kötősök pedig, akik gyakran kötnek, legalább háromszor egy héten, magabiztosabbnak, kevésbé szorongónak érezték magukat.

Az új jóga: kötés és horgolás

A tanulmányban a szakember végül arra a megállapításra jutott, hogy a kötés, a horgolás, a varrás és a szövés azok a tevékenységek, amik rendkívül jó hatással vannak ránk pszichésen és szociális szempontból, ezáltal pedig az életünk minőségét is emelhetik. Nekem ez azért jó hír, mert ha esetleg a környezetem panaszkodna, hogy miért horgolok folyamatosan, akkor mondhatom azt, hogy ez az én elmejógám, és ha jót akarnak maguknak – azaz vidám anyát, kiegyensúlyozott, hisztimentes feleséget –, akkor hagynak békében számolni a láncszemeimet.

Íme 10 dolog, amit a kézimunka nyújt nekünk

  1. Mentális kihívás és problémamegoldó képesség
  2. Szociális érzékenység fejlődése
  3. Teljes jelenlét
  4. Szem-kéz koordináció fejlődése
  5. Tanulás és tanítás
  6. Figyelem és gondolatok fókuszálása
  7. Aktív kreativitás fejlődése
  8. Eredményesség, sikerérzés
  9. Türelemre és kitartásra tanít
  10. Fejleszti a memóriát

Mindenki vegye elő tehát a kötő- és horgolótűket, mert úgy tűnik, hogy a flow érzését nem is olyan nehéz elérni, elég hozzá kézimunkázni. Logikus egyébként a következtetés, hiszen az egy tevékenységbe belemerülés, teljes figyelem összpontosítása eredményezi azt a teljes jelenlétet, amitől az agyunk képes megszabadulni a múlton való rágódástól és a jövő miatti aggódástól. De ez már egy másik cikk lenne a pozitív pszichológiáról és Csikszentmihályi Mihályról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top