Életmód

Így vásárolj háztartási gépet

Karácsonyra sokan tervezik, hogy valamilyen komolyabb háztartási géppel lepik meg a családot. Mivel az ilyen berendezéseket minél hosszabb távon szeretné mindenki használni, ezért praktikus és gazdaságos, ha a gépeket nem csupán a minőség, ár és tudás szempontjából vizsgáljuk meg, hanem azt is megnézzük, milyen hatással lesz a villanyszámlánkra.

Ha egy háztartási gépet le szeretnénk cserélni, a kínálatból mindenképpen érdemes egy kisebb fogyasztású, takarékosabb típust választani. Még ha első ránézésre drágának tűnik is egy berendezés – mosógép, szárítógép, hűtő vagy fagyasztóláda – a régi darabokkal szemben ezek korszerű berendezések akár 20-50 százalékkal is kevesebb energiát fogyasztanak, így hosszú távon be fogja hozni az árát.

EURONICS szombat

Figyeld az energiacímkét!

Ma már minden új háztartási berendezésen fel kell tüntetni egy energiacímkét, amely tájékoztatja a vásárlót arról, hogy készülék milyen energiahatékonysági kategóriába tartozik. A hűtő- és fagyasztógépek esetében különösen fontos, hogy ezt a címkét figyeljük, hiszen ezek a berendezések teszik ki az átlagos háztartások áramfogyasztásának közel harmadát. A kategóriák A +++-tól G-ig terjednek, és egymáshoz viszonyítva egy C energiaosztályú hűtőgép 65, egy B kategóriás megközelítőleg 30 százalékkal több áramot fogyaszt.

Mosó- és szárítógépek esetében egy B kategóriás gép 23 százalékkal, egy C kategóriás pedig 47 százalékkal több áramot igényel, mint egy A kategóriás. Az energiahatékonyság megállapításának alapja, hogy normál 60 fokos pamutmosó programnál 1 kg ruha kimosásához mennyi áramot használ fel a készülék. Az energiacímke emellett tájékoztat a mosógépek mosási teljesítményéről, ami megmutatja, hogy az adott készülék mennyire alaposan távolítja el a szennyeződést a ruhákról.

A mosási teljesítmény és energiahatékonyság mellett a készülék vízfogyasztása is kiderül az energiacímkéről. Néhány termék 70–80 literes, míg mások 50 liternél is kevesebb vízfogyasztással mosnak tökéletesen tisztára 5 kg ruhát. Ezáltal egy készülék 10 év alatt kb. 50 ezer liter – fürdőmedencényi – vizet takarít meg.

Mi legyen a régi géppel?

Hogy mihez kezdünk a lecserélendő géppel, már általában csak akkor jut eszünkbe, mikor az új berendezést leszállítják, és mi nem találunk neki helyet. Márpedig ez igen fontos kérdés, hiszen a régi háztartási gépek többsége számos veszélyes összetevőt tartalmazó hulladéknak minősül, például higanyt, arzént, ólmot, kadmiumot tartalmaznak. Ha nem kellő körültekintéssel szabadulunk meg ezektől, az komoly veszélyt jelenthet a környezetünkre és az egészségünkre. Legjobb, ha ezek a készülékek újrahasznosulnak, vagy legalábbis olyan helyen semmisítik meg őket, ahol szakértelemmel és fokozott elővigyázatossággal járnak el.

Az egyik kézenfekvő megoldás, hogy elajándékozzuk a lecserélt régi darabot. Ekkor nem keletkezik semmilyen hulladék, ráadásul karácsonyra örömet is szerezhetünk annak, aki éppen rászorult a segítségre. Ha erre nincs “kereslet”, akkor szállíttassuk el hulladékudvarba, ahol ingyenesen leadhatók ezek a gépek. A hozzánk közel eső hulladékudvarok listáját az interneten néhány kattintással megkereshetjük.

EURONICS szombat

Kevéssé köztudott, de néhány műszaki áruház maga is működtet hulladékkonténert, ahol szintén ingyen elhelyezhetők a régi gépek, sőt új műszaki cikkek vásárlása esetén a szükségtelenné vált elektronikai hulladékot (vagyis a fölösleges mosógépet, hűtőt, stb.) a forgalmazó köteles visszavenni. Ezen a lehetőségen azért is érdemes – még a készülék megvásárlása előtt – elgondolkodni, mert az elektronikai és elektromos cikkeket forgalmazó áruházak gyakran hirdetnek olyan akciókat, hogy a használt készüléket bizonyos összeghatárig beszámítják az új készülék árába. Így még anyagilag is jobban járunk, mintha leadjuk egy kijelölt lerakóban.

Sokan adnak fel hirdetést azzal, hogy a feleslegessé vált háztartási gépeket ingyenesen elszállítják. Ezek igénybevétele azért nem javasolt, mert általában nem szakemberek nyújtják ezt a szolgáltatást és kétséges, hogy később mi lesz a sorsa a veszélyes hulladéknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top