Életmód

(T)együnk a stressz ellen

Nagy kedvencem volt annak idején Laura Esquivel Szeress Mexikóban című könyve, az első olyan olvasmányom volt, melyben az egyébként rendkívül misztikus történet cselekményeit sajátos módon egészítették ki a fejezetek elején található közép-amerikai ételek ízeinek, illatának és színeinek érzékletes leírásai. Dupla stresszoldás volt tehát, a könyv olvasása minden érzékszervre hatott.

Míg a napi főzés nagyon sok feszültséget okoz a háziasszonyok többségének (kitalálni, megvenni, elkészíteni), egy tét nélküli hétvégi főzőcskézés épp az ellenkező hatást képes kiváltani: kikapcsol és ellazít. Egyrészt azért, mert például a zöldségaprítás meglehetősen monoton tevékenység, tehát a nyolcadik cukkini felkockázása után megközelítjük az alfa-állapotot, másrészt az ételek színe, illata, íze, sőt a főzéssel járó hangok csodát tesznek, aktiválják érzékeinket.

MAGNE B6 - szombat

Ha már a hangoknál tartunk, a kézi mixer berregése például nem tartozik a relaxáló hangok közé, a mozsárban összetörő magvak hangja azonban kimondottan nyugtatóan hat az idegekre. A mozsár használatának emellett egyéb kedvező hatásai is vannak, a fűszer- vagy gyógynövényekből lépésről lépésre felszabaduló esszenciák illata, a súlyos mozsártörővel végzett ritmikus mozgás kiszakít a mindennapok gondjai közül, elmélyült, meditatív állapotot idéz elő.

 Na de mit főzzek?

 Következő kérdés értelemszerűen az, hogy mit is süssünk-főzzünk, mik azok az ételek, melyek a leghatékonyabbak a feszültség levezetésére.  Rossz hír az idegeskedő kávéfüggőknek, hogy reggel érdemesebb fekete teával kezdeni a napot, hiszen ez utóbbi ital csökkenti a stresszhormon, a kortizol szintjét a szervezetben. Indíthatunk ezen kívül egy pohár tejjel vagy kakaóval, a meleg italok már önmagukban jó érzéssel töltenek el. Nap közben kortyoljunk zöld teát, fogyasztása után az agyban ritkulnak az idegességet vezető béta-hullámok. Ebédre jöhet egy kis lazac vagy brokkoli, esetleg spárga vagy spenót, a bennük található folsav alkalmas az ideges állapot felszámolására. Jó hír az édességimádóknak az, hogy a cukros ételek enyhítenek az idegességen, gátolják az idegességet okozó hormonok termelését. Persze ha túl sok édességet eszünk, akkor épp a felszedett kilók miatt leszünk stresszesek. Az ördögi körből úgy kerülhetünk ki, ha sütemények helyett olajos magvakat, illetve fekete csokoládét nassolunk. A keserű csoki több mint háromszázféle vegyületet tartalmaz, köztük anandamidot is, mely a marihuanáéhoz hasonló hatást fejt ki az agyra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top