Életmód

Minden nap találj időt őszinte beszélgetésre!

Van, aki sokat szeret beszélni, mások pedig szívesebben hallgatnak, de mindkét típusnak időről időre szüksége van rá, hogy jól kibeszélhesse magát. Különösen fontos ez az egymásra utalt emberek közösségében, például a családban. Naponta fordíts egy kis időt figyelmes beszélgetésekre azokkal, akik fontosak neked, még akkor is, ha éppen nincs időd vagy kedved hozzá.

A beszélgetés egyszerre lehet kellemes időtöltés, a kapcsolatok megerősítésének fontos eszköze, de szimpla információcsere is, ami segíti az együttműködést, a félreértések tisztázását és elkerülését. Mindenkinek fontos, hogy néha legyen kihez szólnia, hiszen ez alapvető emberi igény: az őszinte, figyelmes beszélgetéssel távol tarthatjuk a magány érzését, és a szorongások is feloldhatóak.

Minden nap találj időt őszinte beszélgetésre!

Ha nem beszélgetsz, elmagányosodsz

Mégis hajlamosak vagyunk felszínes rutinná silányítani a beszélgetéseket még azokkal is, akik közel állnak hozzánk: gyerekeinket, párunkat, barátainkat rutinszerűen kérdezzük ki a nap eseményeiről, de nem igazán figyelünk a válaszra, és sokszor kapjuk tőlük ugyanezt a felületes hozzáállást. Az eredménye ennek az, hogy egy idő után meg sem próbál majd a másik megnyílni nekünk, hogy őszintén megossza velünk gondolatait, és észrevétlenül eltávolodik tőlünk. Mire észbe kapunk, már oda a bizalom és mindkét fél magányossá válik: a problémáin egyedül rágódó emberben lelki betegségek kezdenek kialakulni, a kapcsolat pedig elhidegül, rosszabb esetben pedig ellenségessé válik. Ezzel szemben azoknak, akik rendszeresen és odafigyelve beszélgetnek egymással és képesek megosztani gondolataikat, érzéseiket, nem csupán jobb a közérzetük és nagyobb biztonságban érzik magukat, hanem szellemileg is frissebbek.

A jó beszélgetés titka

Ezért nagyon fontos, hogy naponta találj időt arra, amikor minden más dolgot félretéve csak a szeretteidre és magadra figyelsz, és egyszerűen csak oldottan beszélgettek. A jó beszélgetéseknek több titka is van.

Minden nap találj időt őszinte beszélgetésre!

1. Ne beszélgess fáradtan komoly problémákról, gondokról. Ilyenkor csak általános témákról csevegjetek, és kérd meg a társad, hogy a komolyabb témát másnap, kipihenten beszéljétek meg inkább.

2. Néha helyezd a háttérbe magad, és teljes egészében a másik mondandóját figyeld. Az ő dolgairól kérdezz és az ő témáira reagálj. Ne adj ilyenkor feltétlenül bölcs tanácsokat, csak egyszerűen légy empatikus, figyelmes hallgató.

Minden nap találj időt őszinte beszélgetésre!

3. Őszintén beszélj és világosan fogalmazz. Ne várd el másiktól, hogy kitalálja gondolataid. Ha nem bízol meg benne annyira, hogy teljesen megnyílj, akkor hogyan vársz el tőle figyelmet?

4. Találj rendszeres időpontot, amit naponta az ilyen beszélgetéseknek szentelsz. Családban például lehet ez a reggeli vagy a vacsora – vagy mindkettő – ideje. Ezeket az alkalmakat soha ne rontsd el azzal, hogy bizalmatlan légkört alakítasz ki – tehát ne ilyenkor legyél durcás, sértődött, zárkózott. Még ha bajod is van, ilyenkor mindig legyél nyílt és őszinte, még ha ez megerőltető is. Az őszinteség és nyíltság nem egyenlő a kedvességgel: attól, hogy a problémáidat mosollyal leplezed, még megérezni rajtad, hogy nincs minden rendben, és ha nem beszélsz róluk őszintén, el fogod veszteni a bizalmat.

5. Légy könnyed! Nem kell azt hinni, hogy az őszinte beszélgetés mindig nagy és mély dolgokról szól. Az őszinteség nem komorságot, fennkölt és magvas gondolatokat jelent. Őszintén beszélgetni annyit tesz, mint gátlás nélkül kimondani, ami a szívedben, fejedben éppen van, még akkor is, ha az csip-csup butaság, és odafigyelsz a másik hasonlóan súlytalan közléseire is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top