Életmód

Napi 20 perc jóga a boldogságért

Biztos te is gondolkodtál már azon, mivel tedd kellemesebbé a közérzeted, miként vidámítsd fel a lelked, és hozz harmóniát az életedbe. Ha még keresed a módszert, amivel úgy kényeztetheted magad, hogy azt se az egészséged, se a pénztárcád ne bánja, akkor van egy javaslatunk: jógázz!

Már régen túl vagyunk azon az időn, amikor a jóga még valami keleti hókuszpókusznak számított nálunk. Sok más egzotikus dologgal együtt a jóga is elterjed hazánkban az elmúlt két évtizedben, és biztos neked is van több olyan ismerősöd is, akik jógáznak, és lelkendezve számolnak be annak áldásos hatásáról. Ha eddig idegenkedtél is tőle, tedd fel most újra magadnak a kérdést: ugyan miért ne léphetnél az ő nyomdokaikba, és szerezhetnél egy kis örömet magadnak jógával?

Napi 20 perc jóga a boldogságért

Miért épp a jógát válasszam?

A jógának, ennek az ősi keleti bölcseletnek, amely Indiából ered, számtalan formája létezik. Testi és szellemi ágai a legkülönfélébb személyiségtípusoknak fejlesztették ki, és egyaránt alkalmas a spirituális élet, az önismeret és a lelki, a testi kondíció fejlesztésére. A hétköznapokban a testi jógagyakorlatoknak veheted nagy hasznát, de ha elkezdesz foglalkozni vele, előbb-utóbb valószínűleg a lelki gyakorlatok iránt is érdeklődni kezdesz, hiszen ez a rész nehezen leválasztható a testet edző gyakorlatokról.

Napi 20 perc jóga a boldogságért

A jóga célja, hogy megnyugtassa az elmét, megszabadítson a stressztől, és megemelje az energiaszintet, ami által egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és összességében boldogabb leszel. Azoknak, akik puszta meditációval próbálták ezt eddig elérni, de nem jártak átütő sikerrel, a különféle jógagyakorlatok meghozhatják a kívánt eredményt. A gyakorlatok egyik központi eleme ugyanis az, hogy a légzést szabályozza, és a jógázó így mélyebb kapcsolatba kerül saját fizikumával, megnyugszik, ellazul fizikailag, és a szelleme is lecsendesedik.

Ezzel egy időben pedig a gyakorlatok a fizikai rugalmasságot, az egyensúlyt és az állóképességet is fejlesztik. A kitartó jógásnak javul a koncentrációs készsége, szellemi képességei, izmai terhelhetőbbek és ruganyosabbak lesznek, és kreatív képességei is fejlődnek. Nem mellékesen növeli a szexuális vágyat azzal, hogy serkenti véráramlást különösen a medence tájékán, segít elhagyni a kellemetlen szokásokat – például a dohányzást –, jól támogatja a különféle diétákat, és pozitívan befolyásolja az önképet is.

Így kezdd el

Szerencsére jógázni már nem csak a számos jógastúdióban, de otthon is lehet. Akár az interneten is találhatsz kezdőknek szóló oktatóvideókat, mégis jobb, ha eleinte egy tanfolyamot választasz, ahol gyakorlott vezető segítségével választhatod ki a számodra legmegfelelőbb jógát, és az ő irányítása mellett sajátíthatod el azokat alapgyakorlatokat, amiket aztán otthon magadban is elvégezhetsz. Egy idő után teljesen egyedül, napi 20 perc ráfordítással edzheted így magad, az eredmény pedig már két-három hét után szembeszökő lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top