Életmód

10 meglepő dolog az ölelésről

Az ölelést remélhetőleg mindenki jól ismeri, és jut is belőle neki elegendő. Van azonban néhány érdekesség a dologgal kapcsolatban, amiről valószínűleg még te sem hallottál.

1. Az embernek általában naponta 13-szor kívánják meg tudat alatt, hogy megölelje őket valaki.

2. A legtöbb ember “alulölelt”.

3. Egy átlagos ember 9,5 másodpercet szentel egy ölelésnek.

4. Az emberek többsége összesen nagyjából 1 órát tölt azzal egy hónapban, hogy megöleljen másokat.

5. A lányok sokszor csak a komfortérzés miatt ölelkeznek.

6. Az ölelkezés nemzetközi napja január 21.

10 meglepő dolog az ölelésről

7. Az ölelés a legegészségesebb emberi tevékenység: hatékony fájdalomcsillapító, stresszoldó, immun- és szíverősítő tevékenység. Nem lehet túladagolni, nincs mellékhatása, és csak jót tesz a szervezetnek.

8. Az ölelés oxitocint szabadít fel a szervezetben. Ennek hatására idegen környezetben is meg tudunk nyugodni, így az ölelés szociális életünket is jótékonyan befolyásolja.

9. Az ölelés nélkülözhetetlen az anya-gyerek kapcsolatban. A már említett oxitocin nyugtatóan hat az anyára, akinek így a szoptatás is könnyebben megy. A babát is megnyugtatja az ölelés. A csecsemőknek és a nagyobb gyerekeknek is nagy szükségük van egyébként az ölelésre: a szellemi, lelki és testi fejlődést visszafogja, ha nem ölelik meg őket elég gyakran.

10. Tudósok állítják, hogy napi négy ölelés kell az embernek a túléléshez, 8 ahhoz, hogy állapotát fenntartsa és 12, hogy fejlődjön testi, lelki és szellemi vonatkozásban egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top