Életmód

Ebben a városban a legjobb élni

Idén is listázták a legélhetőbb és a legkevésbé élhető városokat.

Az ausztráliai Melbourne zsinórban negyedszer a világ legélhetőbb városa a brit The Economist 140 nagyvárost vizsgáló listáján, amelynek utolsó helyére idén Damaszkusz került.

Bécs a 2., Vancouver a 3., Toronto pedig a 4. legélhetőbb város a világon a lista szerint. Az 5. Adelaide, a 6. Calgary, a 7. Sydney lett. Az első tízben csak két európai város, Bécs mellett Helsinki szerepel. A finn főváros a 8. A 9. Perth, a 10. Auckland az összesítésben, amelynek élmezőnye 2011 óta változatlan.

Az Economist Intelligence Unit által összeállított rangsor legvégére a polgárháború sújtotta Szíria fővárosa, Damaszkusz került. A legkevésbé élhető városok közé tartozik a bangladesi Dakka, a pápua új-guineai Port Moresby és a nigériai Lagos is, csakúgy mint Karacsi, Algír, Harare, Douala, Tripoli és Abidjan.

A lap listája külön hangsúlyt fektetett annak vizsgálatára, hogy mely városok életkörülményei romlottak a legtöbbet az elmúlt öt évben. Itt megint Damaszkusz teljesített legrosszabbul: 28 százalékos esést produkált. Szentpétervár és Moszkva mutatói 3,3 százalékot romlottak, Szófia 3,5, Athén 3,7 százalékkal élhető kevésbé mint öt éve. Kijev eredményei az ukrajnai konfliktus következtében 17,8 százalékkal csökkentek, így az összesített lista 124. helyére került.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top