Életmód

Hűsítő bomba: mentaszörp

A fodormenta, más néven zöld menta biztosan sokatok háza tájékán előfordul, hiszen nagyon könnyű nevelni, sőt egyesek arra panaszkodnak, hogy egyszerűen kiirthatatlan.

A borsmentához hasonló levelei világoszöldek, szélei – ahogy neve is mutatja – fodrosak, cakkozottak. Bármilyen talajban vígan elél, július-augusztusban virágzik.

A hatóanyagot és az illóolajokat (karvon, karveol) a levelekben és a föld feletti hajtásokban találhatjuk meg.Ezen kívül tartalmaz még cseranyagokat és flavonoidokat is. Fontos megjegyezni, hogy a hajtásokat a virágzás előtt szükséges gyűjteni, hiszen virágzás után a menta nem hasznosítható.

A benne lévő illóolaj Oleum menthae néven kerül forgalomba, ez 40-70 % karvont tartalmaz. Ugyanolyan jó minőségű, mint a borsmenta, de annál enyhébb hatású.

Remekül használható a gyomorral kapcsolatos problémákra: segíti az emésztést, görcsoldó és szélhajtó hatása van. Fokozza az epetermelést, és gyomorerősítő.

Bevethető megfázás esetén is, hiszen a belőle készült teának köhögéscsillapító hatása is van.

Fodormenta - mentaszörp recept

Az élelmiszer- és szépségipar is szereti alkalmazni, számtalan cukorka, rágógumi, szappan, fogkrém, szájvíz, sampon összetevője.

Ha eddig még nem használtátok a konyhában, érdemes elkezdeni. Lehet belőle mártásokat készíteni, amiket főleg báránysülthöz ajánlok. Hűsítő hatása miatt nyáron üdítőitalt, szörpöt készíthetünk belőle. Egy-egy bulisabb estén pedig mojitóhoz is felhasználhatjuk.

Anna barátnőmtől kaptam egy remek mentaszörpreceptet, amit természetesen azonnal ki is próbáltam. Nagyon finom, hűsítő, nem sok munka van vele, szóval ajánlom mindenkinek.

Mentaszörprecept a Fűben-fában egészség blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top