Életmód

Lekvárkészítés: tartósíts pálinkával!

Lekvárt főzni igenis szexi. Nálam 10 éve kezdődhetett nagyjából 10 kiló eperrel, melyet a barátnőmmel valami szedd magad helyen gyűjtöttünk be. Rutinos lekvárfőző létemre idén egy számomra új és elsőre meglepő tippet kaptam a tartósításra.

Térjünk vissza még egy kicsit a kezdetekhez. Már eleve az is isteni program volt, amikor begyűjtöttük a kicsi piros ízbombákat – mondjuk eléggé oda kellett figyelnem a barátnőmre, minden második szem a pocakjában landolt, de azért csak értelmezhető mennyiség jött ki a végére. Így tértünk haza hozzám két nagy vödör eperrel, és ment a móka estig.

Azóta imádok eltenni. Enni már nem annyira, ezért főleg másoknak csinálom, szerencsére azért van közönségem. Nem vagyok túlságosan beleőrülve a témába, nem szoktam extrém és varázslatos recepteket próbálgatni, maradok a klasszikusoknál: eper, meggy, szilva néha barack, és ez sem sikerül minden évben.

Idén a nyaraláson kedves szállásadónk gyönyörű kertjében esténként mindig egy ringlófa alatt ültem, amiről szép lassan kezdett lerohadni már a gyümölcs. Nem bírtam nézni, így hát alkut kötöttem: enyém a ringló, egy kis lekvárért cserébe.

Lekvár: tartósíts pálinkával!

Házigazdánk Dél-Franciaországból származik, és a tartósításhoz rögtön volt egy elsőre kicsit meglepő, de ha belegondolok, teljesen logikus tippje: pálinka!

Tudj meg többet erről a módszerről az Ökoanyu blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top