Életmód

Hasznos tippek visszér ellen

Kezdetben csak esztétikailag lehetnek zavaróak a pókhálóerek, seprűvénák, átlátszó visszerek, de az elhanyagolt érproblémák lábdagadáshoz, "nehéz láb"-érzéshez, éjjeli lábikragörcsökhöz és súlyos szövődményekhez is vezethetnek. Mit tegyünk ellenük?

A visszerek megjelenését a női nemi hormonok jelentősen befolyásolják, ezért nők esetében sajnos sokkal gyakoribb. Az átlátszó erek, visszérgyulladások kialakulása továbbá nagymértékben függ az öröklött génállománytól, amin sajnos a terhességek is ronthatnak, ha nem vigyázunk eléggé. Így különösen fontos, hogy gondot fordítsunk a megelőzésre és kezdeti kezelésekre is!

A felületi vénák kitágulását a vénákban megnövekedett nyomás okozza, mely a visszér kiürülését nehezíti. A megnehezített kiürülés miatt a mögöttes vénaszakaszokban pangás lép fel. A pangás miatt a vénafalra fehérvérsejtek tapadnak ki, melyek bizonyos érfalkárosító anyagok termelése révén tönkreteszik a visszerek falát, melynek eredménye a vénafal kitágulása.

Nekem a terhességeim után kezdtek átlátszani az erek hátul a lábamon. Melegebb időben, ha sokáig álltam egy helyben, akkor már a “nehéz láb” érzését is kezdtem megtapasztalni. Mivel a felmenőim között vannak visszeres problémákkal küszködők, jobbnak láttam szakorvoshoz fordulni. Az ultrahangon szerencsére minden rendben volt, de három kitágult vénámat még idejében elinjekcióztak. Ezek a bőrfelületemen átlátszó erek a kompressziós harisnya kétheti viselése után szépen felszívódtak, nem látszanak már, és ami a lényeg, a jövőben nem fognak problémát okozni.

Hasznos tippek visszér ellen

Ha te is szeretnéd megőrizni ereid rugalmasságát és egészségét, alkalmazd ezt a pár egyszerű és hasznos tanácsot:

– Nyári melegben langyos és hideg vizes váltózuhannyal edzd a lábad ereinek a rugalmasságát.

– Használj körömvirág- vagy vadgesztenye-kivonatot tartalmazó krémeket, ezek a gyógynövények ugyanis évszázados tapasztalatok alapján segítenek a visszerek gyulladásának megelőzésében, gyógyításában.

– Reggel és esténként, vagy ha teheted, napközben is iktass be mini lábtornákat. Végezz lábfejkörzéseket, lábujjhegyre állásokat. Ha van két perced leülni és pihenni, mindenképp polcod fel a lábad, hogy tehermentesítsd a visszereidet.

Mit tehetsz még? A teljes cikket az Anyawellness blogon találod!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top