Életmód

Beszélő babákkal társalognak az idős japánok

Egyre népszerűbbek a beszélő babák az egyedül élő idős japánok körében. Egyes szakemberek szerint a játékszerekkel a mentális hanyatlás is megelőzhető.

Ötéves kisfiúra hasonlító babát fejlesztett ki a Partners nevű tokiói székhelyű játékgyár. A Beszélő Makun (Oshaberi Makun) nevű baba felismer egyes szavakat és néhány választ is ad, amelyeket egy ötéves kisfiú hangján rögzítettek. Makun összesen 19 különböző “beszélgetésre” képes. Ha monológ üzemmódra állítják, 20-30 percenként magától megszólal és olyanokat mond, hogy “Nagyon szeretlek“, “Légy szíves, simogasd meg a hajamat!” vagy “Fogd meg a kezemet!”.

Forrás: bbc.com
Forrás: bbc.com

Egyes szakemberek elismerték, hogy a baba jelenléte előnyösen hat a magányos idős emberek elmeállapotára. Szavak kimondásával stimulálható ugyanis legkönnyebben az agy; a baba jó megoldás lehet azoknak, akik nem tudnak más emberekkel beszélgetni.

Más japán gyártók babái közt van, amelyik 50 dalt tud elénekelni, egy másik nevén vagy becenevén szólítja a gazdáját. Az idősek gyakran gyermekeiktől kapják a babát, mert messze laknak, és nem tudják őket elég sűrűn látogatni.

A japán kormány 2011-es felméréséből kiderül, hogy a hatvanéves vagy annál idősebb, egyedül élő nők 22 százaléka, a férfiaknak pedig a 28,8 százaléka legfeljebb két-három naponta egyszer tud beszélgetni másokkal és ebbe beletartozik a telefonálás és az sms-ezés is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top