Életmód

Így válassz sportfelszerelést a vakációhoz

Jó esetben a nyaralás aktív kikapcsolódást jelent, sok mozgással. Ilyenkor előkerül a röplabda a strandon, a focilabda és a tollaslabdaszett is. Legtöbbször minden különösebb előkészület nélkül, egy szál fürdőruhában adjuk át magunkat ezeknek a játékoknak – a strandröplabda esetében a profik sem tennék másként –, de ha intenzívebben szeretnénk sportolni a vakáció alatt, akkor az egészség védelme érdekében érdemes normális felszerelést, ruházatot is beszerezni a sportszer mellé.

Futócipő

Ha futni szeretnénk, futócipőt vegyünk, ne pedig olyat, ami ugyan remekül néz ki és az ára is barátságos, viszont más célra fejlesztették. A futócipőket direkt erre a mozgásfajtára tervezték úgy, hogy óvják a láb, a gerinc és az izmok egészségét. Más típusú cipőkben futva nagyobb kárt tehetünk magunkban, mint amennyi hasznot hajtana a kocogás.
A legtöbb futócipő nagyon kényelmes, amikor az üzletben a lábunkra húzzuk, de az igazi próbát a hosszú kilométereken át tartó kocogás jelenti a számukra. Ilyenkor jön rá a vásárló, hogy nem a márka teszi a cipőt, hanem az, hogy mennyire van összhangban a saját lábával.

Így válassz sportfelszerelést a vakációhoz

 

Ha a nyaralás idejére – vagy az után is – azt tervezzük, hogy rendszeresen kocogunk, a választás első szempontja, hogy meghatározzuk, milyen felületen tartjuk majd privát futóedzéseinket. Ugyanis alapvetően két típusú cipő létezik ebből a szempontból: az egyiket sík felületre, aszfaltra, gumírozott futópályára tervezték, míg a másikat földutakra, erdei ösvényre, természetes talajra. Az első igen hajlékony, könnyű, míg a másik erősebb, vastagabb talpú és jobban véd a talaj egyenetlenségeivel szemben.

Ha ezen a választáson túl vagyunk, a lábformánkra és a futóstílusunkra kell a figyelmet fordítani. Elsőként a saját talpunk típusát határozzuk meg: ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha vizes talppal kilépünk a fürdőszoba kövezetére és megnézzük a lábnyomunkat. Ha a nyom a talp közepén nagyon keskeny, akkor magas boltozatú a lábunk, ha közepes, átlagos a lábnyomunk, akkor normál boltozatú, ha pedig a középső rész nagyjából olyan széles, mint a sarok, akkor lapos a talpunk.

A talpforma nagyban meghatározza, hogy milyen mozgást végez a láb futás közben. Minél magasabb boltozatú a talpunk, annál jobban dől befelé a lábfej futáskor. A magas talpnak azok a legmegfelelőbb cipők, amelyek extra rezgés- és ütődéselnyelő talppal készültek, a cipő belsejében, a középső részen minimális a talp kiemelkedése, a cipő talpkörvonala pedig a lehető legszorosabban követi a mi talpunk körvonalát. Minél laposabb valakinek talpa, annál inkább kifelé dől a lábfej futáskor, ami különösen a cipő sarkát veszi erősen igénybe. Ezért ilyen lábformával megerősített sarkú és széles talpú cipőt válasszunk.

Strandröplabda és tollas

Jó esetben a nyaralás aktív kikapcsolódást jelent, sok mozgással. Ilyenkor előkerül a röplabda a strandon, a focilabda és a tollaslabdaszett is. Legtöbbször minden különösebb előkészület nélkül, egy szál fürdőruhában adjuk át magunkat ezeknek a játékoknak – a strandröplabda esetében a profik sem tennék másként –, de ha intenzívebben szeretnénk sportolni a vakáció alatt, akkor az egészség védelme érdekében érdemes normális felszerelést, ruházatot is beszerezni a sportszer mellé. A legegyszerűbb ebből a szempontból a már említett strandröplabda, ahova csak egy tartós fürdőruha kell. Nőknél a két- és egyrészes úszódressz is megteszi, ami fontos, hogy a mellrészen megerősített legyen a ruha.

Így válassz sportfelszerelést a vakációhoz
 

Fontos kiegészítő még a megfelelő, UV-szűrő napszemüveg, ami az oldalról beverő napsugaraknak is útját állja és stabilan ül az orron – praktikus segítség lehet ehhez a szemüveg száraira tehető pánt. Egy fejpánt vagy simléderes sapka is jó szolgálatot tehet még, mert felfogja a homlokról csorgó izzadságcseppeket, és árnyékot ad az arcnak, szemnek játék közben. Egyik felszerelési tárgy esetében sem érdemes az alacsony árú darabokat beszerezni: ha tartós és kényelmes viseletet szeretnénk, mindenképpen a minőségi kínálatból válogassunk!

A tollaslabdához sem kell feltétlenül túlöltözni, ha csak szórakozásból játsszuk. A füvön mezítláb és bermudanadrágban tökéletesen élvezhető ez a játék. De ha komolyabb meccseket vívunk, akkor már nemcsak az ütő és a labda minősége, hanem a cipő és a ruha kialakítása is sokat számít. Férfiaknál a combközéig érő, jó nedvszívó és légáteresztő sort mellé teniszezőknél használatos póló és cipő a legjobb választás, és nőknél is jellemzően a tenisz klasszikus ruházatát kell alapul venni.

Csak sportosan

Persze sokan nem kifejezetten sportolási szándékkal vágnak neki a nyaralásnak, hanem csupán sportosan, aktívan szeretnék azt eltölteni. Ők is jól teszik, ha indulás előtt körülnéznek a ruhatárukban, hogy akadnak-e a célhoz megfelelő, stílusos és divatos darabok. Ha hiány mutatkozna és szükség van pár új ruha beszerzésére, az alábbi képgalériából tájékozódhat az idei trendekről és arról, hogy a nevesebb márkák és gyártók milyen színeket, fazonokat hoztak ki nyári kollekcióikban.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top