Életmód

Így válassz utazótáskát!

Hogy az élménybeszámolónk ne a poggyásszal kapcsolatos zűrökről és bajokról szóljon, érdemes körültekintően megvásárolni a nyaraláshoz a utazótáskát. Egy jó bőrönd ugyanis nem csak szó szerint veszi le a vállunkról a terhet: egy sor kellemetlenségtől megkíméljük magunkat, ha megbízható, praktikus, tartós és könnyen kezelhető táskát választunk útitársnak. A jó választáshoz hat szempontot érdemes szem előtt tartani.

Anyag

A kemény borítású táskák jó védelmet nyújtanak, és általában tartósak is, de a hátrányuk, hogy ha megsérülnek, a keletkezett repedést vagy horpadást már nemigen lehet javítani. Többféle kemény anyagból gyártanak táskákat, az olcsó műanyag és a masszívabb polikarbonát a leggyakoribb. Ez utóbbi nem törik el egyhamar, de hajlamos a horpadásra, míg a műanyagok hátránya az, hogy hamar elrepednek, eltörnek, különösen, ha repülőútra visszük, ahol a csomagokat szortírozó dolgozók nem bánnak éppen kesztyűs kézzel a csomagokkal. Ilyen célra praktikusabb a puha bőrönd, amit szűk helyre is beszuszakolható anélkül, hogy maradandó károsodást szenvedne. Kemény bőröndből csak magas minőségű és ezért drágább darabot érdemes venni, ha sokáig szeretnénk használni.

Így válassz utazótáskát!

Fogantyúk

A legsérülékenyebb alkatrésze a táskának a fogantyú. Ez tartja a táska teljes súlyát, ha épp nem gurítva hordozzák, és ennél fogva mozgatják a repülőtéri dolgozók is a csomagokat. A legpraktikusabb a kemény, erős műanyagból készített és legalább négy ponton felfogott fogantyú. A bőr- vagy textilbevonatúakon hamar meglátszanak a használat nyomai, amit maradéktalanul nem lehet többet eltüntetni, a műanyag viszont könnyen tisztítható, és a kopásnak is jobban ellenáll. Egy gurulós bőrönd fogantyúja akkor ideális, ha két rúddal csatlakozik a táskához, és ezek erős anyagból készültek. Az egy rudas kivitel is lehet elég masszív és erős, de az a hátránya megmarad így is, hogy húzás közben kevesebb stabilitást nyújt. Általános szabály, hogy a fogantyúk minél kisebb helyet foglaljanak el, és a lehető legkevésbé lógjanak ki a táska profiljából.

Zárak

A csatos bőröndök újra kezdenek visszatérni a divatba, de még mindig nagyon elterjedt a cipzár. Mindkét zárási módszer megfelelő lehet, a kérdés csak, az, milyen minőségből készültek ezek az alkatrészek. A fémcipzárak nagyon tartósnak tűnnek, de ezek törnek és hibásodnak meg leghamarabb. Helyettük a vaskos, nagy fogazású műanyag cipzárakat ajánljuk. A cipzár ugyanakkor nem vízálló, viszont rugalmasabb zárási lehetőséget biztosít, mint a passzentosan záródó csatos táskák. Ezek előnye, hogy nagyobb védelmet nyújtanak a bennük tárolt dolgoknak: víz és por ellen éppúgy, mint az illetéktelen feltörésekkel szemben.

Kerekek

Hibába veszünk gurulós bőröndöt, hogy ha már az első kanyarban beszorul vagy eltörik a kerék. Általában ez jellemzi az olcsó kivitelű táskák kerekeit, és velük hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy még a célállomás előtt “defektet” kapunk, és cipelhetjük hagyományos módon a poggyászunkat. A jó kerék nagyobb méretű, gumis borítású, és masszív műanyagból készül. Általában ránézésre megállapítható, hogy elég tartós-e ez a szerkezet, vagy csupán alibiből szegecselték rá a bőrönd aljára. A másik kérdés, amit érdemes fontolóra venni, hogy hány kereke legyen a táskának. Sokan szereik, ha a táska mind a négy sarkán van kerék, de használhatóság szempontjából a kétkerekű kivitel a jobb választás: ezzel könnyebb manőverezni. Extra méretű és súlyú táskáknál viszont a négy kerék az ideális.

Így válassz utazótáskát!
 

Méret

A legjobb, ha több különböző méretű bőröndünk van. Takarékos megoldásnak tűnhet egy nagyot venni, amibe aztán minden belefér, mint többször kiadni pénzt különféle méretekre, de az igazság az, hogy előbb-utóbb úgyis rájövünk, hogy egy ilyen “öszvér” minden helyzetre csak félmegoldást jelent. Ha sok holmink van, akkor is jobb azt két kisebb táskába pakolni, mint egy óriásiba, amit megmozdítani is alig lehet, és a súlya miatt szinte biztos, hogy a repülőtéren kárt tesznek majd benne szállítás és szortírozás közben. Ugyanakkor az sem okos megoldás, ha a kisebb táskákat tömjük degeszre, és így akarunk takarékoskodni a bőröndök számán. A fogantyúknak, illesztéseknek, kerekeknek nem tesz jót, ha a túlsúlytól rogyadozik és kidudorodik minden oldalán a táska.

Ár

Az árcédula általában arról is árulkodik, hogy jó minőségű vagy “egyszer használatos” termékről van-e szó. A szélsőségektől itt is óvakodjunk: ami túl olcsó, az nem lehet jó, ami túl drága, az már valószínűleg nem nyújt annyival többet, mint amennyit elkérnek érte. Utazótáskából és bőröndből érdemesebb egyszer megvásárolni a drágább, de tartósabb darabot, ami évekig kiszolgál minket. A spórolás itt könnyen megbosszulhatja magát: képzeljük el, milyen kellemetlenségek sorozatát indítja el, ha külföldön szakad szét, vagy törik darabokra a táskánk… Nem kifizetődő tehát a garasoskodás, de ész nélkül sem kell vagyonokat költenünk: érdemes figyelni a kiárusításokat, akciókat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top