Életmód

Veszélyesek-e a gyári szúnyogriasztók? Most kiderül!

Népszerű, hogy inkább otthon készítünk ilyeneket, de mi a helyzet a boltban kaphatókkal? Ökoanyu utánanézett.

Pénteken meghívásom volt az RTL Klub reggeli műsorába a DIY szúnyogriasztó kapcsán. Miután mindig szeretek alaposan felkészülni ezekre, most először gondolkodtam el azon – alapvetően jobb későn, mint soha, ugye – hogy miért is nem jók a gyári szúnyogriasztók?

Mert oké, hogy csípőből lövök, de ez nem jó technika, ugyanúgy rossz rutin (nem kell mindenről ab ovo azt feltételezni, hogy csak azért, mert nem a kis konyhámban kutyultam, rögtön ördögtől való). Szóval elkezdtem utánakaparni kicsit.

Az alapvetés ugyanaz, mint mindig: vannak tök jó termékek, de egy csomó agyonmarketingelt cuccban van olyan anyag, amit jobb lenne nem magunkra meg a gyerekekre kenni.

Egy 2009-es cikkében a hvg.hu egy francia kutatást idéz, mely szerint a szúnyogriasztókban található dietil-meta-toluamid (DEET) nem kellően biztonságos szer, felhalmozódhat a vesékben és talán a magzatban is.

“Arra jöttünk rá, hogy a DEET nem egyszerűen afféle viselkedésmódosító vegyület, hanem képes a központi idegrendszer egyik kulcsfontosságú folyamatát gátolni. Legyen szó akár rovarokról vagy rólunk, emlősökről. Ez pedig megkérdőjelezi a vegyület biztonságosságát” – mondta a kutatást vezető Vincent Corbel az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjújában.

Elkezdtem tehát azt megnézni, hogy az itthon forgalomban lévő termékekkel mi a helyzet. Mi lett az eredmény? Tudd meg az Ökoanyu blogról!

Veszélyesek-e a gyári szúnyogriasztók?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top