Életmód

Nyaraljunk belföldön!

Évről évre nő azoknak a száma, akik szabadságukat itthon töltik el. A hazai nyaralóhelyek, szállás- és programlehetőségek látványosan fejlődtek az elmúlt időszakban, és ma már az ország olyan vidékein is kényelemben és színesen tölthetjük a vakációt, ahol korábban csak unatkoztunk volna.

Nem is olyan régen csak a pusztai csikósparádé és a balatoni tejfölös lángos körül pezsgett a hazai turistaélet. Akkoriban a szakszervezeti üdülők portásfülkéjéből felügyelt precíz házirendek és a helyi gondnok által szervezett biztonságos, uniszex programok szabták meg családi nyaralás kereteit (csocsó-pingpong-lengő teke), és a kiváltságok netovábbja volt a gyógyfürdős beutaló, nem beszélve egy kéthetes vakációról Sopot hűvös partjainál. A magyar ember visszafogottan szórakozott, és a Nyugat mint úti cél csak legmerészebb álmaiban bukkant fel.

A helyzet keleten megváltozott

De a határok megnyíltak. Kalandvágyó honfitársaink egyre távolabb merészkedve fedezték fel az idegen országok szépségeit, és élvezték az addig sosem tapasztalt lehetőségeket. A külföldi nyaralás státuszszimbólummá vált, mint ahogy a belföldi is, csak az a skála negatív végén szerénykedett. Pedig szép ország a mienk, sok-sok lehetőséggel – sopánkodtak gyakran az idegenforgalmi szakemberek, de a szavakon túl nemigen jutottak. Márpedig a turistát a gazdag programkínálat, a szívélyes vendéglátás, a minőség és a jó ár vonzza, de ezek a kifejezések csak lassanként tudtak beszivárogni magyar vendéglátósok szókincsébe.

Nyaraljunk belföldön!
 

Azonban ahogy a határok, úgy a fejekben lévő korlátok leomlanak egyszer, és Magyarországon látványos fejlődésnek indultak az idegenforgalmi szolgáltatások és lehetőségek. Lettek trendi borútjaink, minden kényelmet és igényt kielégítő fürdőink, vonzó wellness-szállóink, de a strandok, kulcsos házak és magánszállások vendéglátó-kisiparosai is iparkodtak. A lenyúlás helyett a jobbat nyújtás filozófiájára áll át fokozatosan át az üzletmenet, ami valószínűleg sokban hozzájárult ahhoz, hogy megint forduljon egyet a trend. Bár még mindig jól mutat egy mallorcai szelfi a közösségi oldalon, divat lett itthon nyaralni.

Színes és jó a magyar kínálat

Falusi turizmus, kényeztető wellnessnyaralás, bakancsos vakáció a vadonban, vízparti napernyős nyár színes koktéllal, kultúrkirándulás és ismerkedés a helyi értékekkel, belvárosi partihegyek, intelligens, ámde rusztikus borkóstolók, fesztiváláradat, dzsesszesték szupersztárokkal… ezek ma már mind elérhetők bőségben és magas minőségben, ami jó okot ad a magyarnak, hogy itthon töltse a nyarat.
A széles programkínálat mellett nagyon vonzó tulajdonsága az országnak a turisták szempontjából, hogy itt nincsenek nagy távolságok.

Ha befészkeljük magunkat egy békés kis falu csinos vendégházába, hogy madárcsicsergős, tiszta pihenésben, lelki regenerációban részesüljünk, még akkor sem kell lemondani a nyakkendős, kiöltözős programokról vagy éppen a magas hőfokon izzó high-tech vízparti fesztiválokról. És részünk lehet dübörgő rockkoncertekben és élvonalbeli sporteseményekben éppúgy, mint elmélyülős értelmiségi előadásokban és világszínvonalú kiállításokban is, ha erre vágyunk. A bázisunkról legfeljebb másfél órányi autózással szinte száz százalék, hogy bármelyik nap találunk megfelelő programot a nyári időszakban ebben az országban. Érdemes tehát élni a lehetőségekkel, feltérképezni a környék programkínálatát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top